مسجد کبود تبریز
مساجد پس از ورود اسلام به ایران ، یکی از نمود های هنری و شکوه حکومت داری دوره های مختلف در ایران به شمار می رود، که در بخش های مختلف ایران شاهد مساجدی با شکوه، زیبا و منحصر به فرد هستیم ، که در دوره های متفاوتی شکل گرفته اند.
تبریز هم یکی از شهر هایی است که به واسطه ی موقعیت جغرافیایی اش همیشه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و به نوعی یکی از دروازه های ایران به سوی کشور های غربی بوده است. از این رو، مساجد معروف و زیبایی در این شهر وجود دارد که گردشگران می توانند شاهد برخی از آنها باشند.
یکی از این مساجد، مسجد کبود است، مسجد کبود از آن آثاری که مانند الماسی تکه شده خبر از شکوهی عظیم و زیبایی بی نظیر می دهد. مسجد کبود را به نام های مسجد آبی(که در یکی از نوشته سیاحان آمده)، مسجد مظفریه، مسجد جهانشاه و فیروزه ی جهان اسلام می شناسند، با هر نام و اسمی این مسجد بی نظیر یکی از حسرت های گردشگران و ایران دوستان به شمار می رود.
مسجد کبود در قرن نهم هجری بر اساس نوشته های کتیبه ی سر درش توسط جهانشاه در عصر قراقویونلو ها ساخته شده است، این مسجد در اوج اقتدار و پیروزی های این پادشاه شکل می گیرد، اما زمین لرزه ی سال 1193 هجری قمری در تبریز مجال دیدن یکی از بی نظیر ترین آثار معماری ایرانی را گرفت، اثری که بقایایش آن چنان با ظرافت و زیبایی ساخته شده اند که هنوز هم با گردشگران را مسحور خود می کنند.
معماری مسجد کبود یکی از نمونه های عالی از هنر هنرمندان ایرانی است که کاشی کاری، معرق کاری ، آجر کاری و خطوط اسلیمی اش از بارز ترین نمونه های این هنر ها به شمار می آیند. قسمت های مختلفی از بقایای مسجد کبود، با خطوط خشنویسان قرن نهم شکوه بیشتری دارند. از دیگر ویژگی های بارز مسجد کبود کاشی های لاجوردی آن است که نام این مسجد هم از آن گرفته شده است.
بر اساس روایت و نوشته های سیاحان و تاریخ نویسان گنبد های مسجد کبود از عظمت و زیبایی بسیاری برخوردار بوده اند. مرمت مسجد کبود از سال 1318 شروع شده و هنوز هم بخش هایی از این بنای تاریخی در حال بازسازی است، که متاسفانه روند بازسازی آن در برخی دوره ها با بی دقتی و سهل انگاری صورت گرفته اما هنوز سر در و بقایای مسجد قدیمی شکوه و صلابت بیشتری دارند.
با این وجود، مسجد کبود تبریز یکی از جاذبه های گردشگری مشهور شهر تبریز است که علاوه بر به رخ کشیدن هنر و عظمت معماری ایرانی و به ویژه سبک آذی ، بخش هایی از هویت ایران را در بردارد. مسجدی که از دل تاریخ و از پس حوادث طبیعی و انسانی هنوز هم جلوه باشکوهی از هنر و تمدن ایرانی را به گردشگران نشان می دهد و گردشگران در شهر تبریز لذت دیدن این اثر را خواهند داشت.