در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری شهر کرمان در سایت 2safar بار دیگر به مجموعه آثار به جامانده عصر صفوی در این شهر باز می گردیدم. همان طور که پیش تر گفتیم، در دوران شاه عباس صفوی والی یا همان حاکم شهر کرمان فردی بنام گنجعلی بیگ معروف به گنجعلی خان بود که در دوران زمامداری او شهر کرمان شاهد تغییرات فراوانی شد و شهر کرمان به عنوان یکی از شهر های مهم ایران مورد توجه قرار داشت.
از این رو، آثار متعددی در شهر با نام گنجعلی خان وجود دارد که گردشگران تحت عنوان مجموعه گنجعلی خان از آنها دیدن می کنند. این بار در 2safar می خواهیم مسجد گنجعلی خان واقع در ضلع شمالی شرقی میدان گنجعلی خان را به شما معرفی کنیم. این مسجد در کنار بازار بزرگ کرمان و راسته یا همان بازار گنجعلی خان قرار دارد ، که شاید بهتر بگوییم بخشی از بازار بزرگ کرمان و مجموعه گنجعلی خان به شمار می آید.
این مسجد در قیاس باز دیگر مساجد بنام شهر کرمان ، بنای کوچکی است که دارای یک شبستان و یک ایوان می باشد، اما از لحاظ بکار گیری هنر معماری و ظرافت های هنری یکی از مساجد زیبا به شمار می آید. نمای ایوان با طراحی ساده شکل گرفته و خطوط هندسی با هنر گچبری آراسته شده است.
پس از ایوان ورودی به داخل شبستان مسجد می رسیم که مساحت تقریبی این بنا در حدود 130 متر است و دو ستون در شبستان مسجد قابل مشاهده است. در بالای شبستان هم گنبد مسجد قرار دارد. نقاشی های گنبد و شبستان یکی از جاذبه های این بنای تاریخی متعلق به عصر صفوی است. از دیگر هنر های بکار رفته در شبستان و محیط داخلی گنبد می توان به گچ بری ، مقرنس کاری و کاربندی اشاره کرد.
این مسجد هم مانند دیگر آثار تاریخی ایران با اِلمان های معماری ایرانی ساخته شده و ظرافت های هنری بکار رفته در این بنا گردشگران را به این جا می کشاند. نور همواره یکی از ابزار هایی است که علاوه بر تامین روشنایی محیط داخلی وسیله ای برای معماری ایرانی بوده که از طریق آن با انعکاس نور بازی کرده و محیط زیبایی را از طریق پنجره، در و نور گیر ها ایجاد کنند.
در مسجد گنجعلی خان هم 12 نور گیر از طریق گنبد شبستان نور را به محیط داخلی مسجد انتقال می دهند و از این رو پنجره های مشبک بالای گنبد نور را به شکل زیبایی به داخل مسجد انتقال می دهد و بر فضای معنوی این محیط می افزاید.
محراب مسجد هم از دیگر بخش های زیبای مسجد گنجعلی خان است که با سنگ مرمر و کاشی های زیبا ساخته شده و جلوه بیشتر به قبله ی مسجد بخشیده است. گردشگران در مسجد گنجعلی خان با وجوه دیگری از زیباشناسی ایرانی در شهر کرمان آشنا خواهند شد که هنر مندان با اسباب و وسایل قدرتمندان بی هنر، فرهنگ، هنر،تاریخ و تمدن سرزمین ایران را در شکل های مختلف زنده نگه داشته اند.