مقبره الشعرا تبریز
در سفر به شهر های مختلف ایران، بخصوص شهر های بزرگ و پایتخت های قدیمی ، به این نکته می رسیم، که فرهنگ یکی از عناصر مهم در زندگی و باور های عمومی نسل های مختلف این سرزمین بوده و با وجود تمام بی مهری های صورت گرفته به فرهنگ متنوع و متکثر ایران در دوره های مختلف اما فضلا، دانشمندان و ادیبان این سرزمین در قلب مردمشان جای دارند و این باور را می توان در شهر های مختلف نظاره کرد.
شاید یک رشته محکمِ ، ناگسستنی اما باریک میان نسل های مختلف، بزرگان یک سرزمین را به هم وصل می کند اما به واقع همین رشته باریکِ ناگسستنی است که عناصر مختلف این سرزمین پهناور و متکثر (به هر لحاظ) را بهم وصل کرده و درخشان ترین بخش تمدنی آن هم به شمار می آید.
گردشگران در تبریز می توانند یکی از نماد های هویتی جامعه ی آذری و ایران را از نزدیک مشاهده کنند. مقبره الشعرا در تبریز یکی از همین مکان هایی است که امروزه به عنوان نماد فرهنگی آذربایجان شناخته می شود و به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری تبریز مورد توجه گردشگران این شهر قرار دارد.
تاریخ مقبره الشعرا به قرن ششم باز می گردد و درست زمانی که تبریز به یکی از مراکز قدرت منطقه بدل می شود. شعرا در ایران، بزرگانی بودند که تفکرات عمیق شان را قالب شعر به نظم می کشیدند و ماندگاری آثار آنان هم نشات گرفته از تفکرات متعالی ایشان است از این رو، با تبدیل شدن تبریز به یکی از شهر های مهم ایران در دوره های مختلف تاریخی فرهیختگان و فضلا به این شهر می آمدند و تبریز از دیر باز یکی از مراکز فرهنگی ایران محسوب می شد.
از مقبره الشعرای قرن ششم و مکانی که در آثار قرن هشتم از آن یاد شد اثری برجای نماند ، و زلزله های مهیب تبریز قبرستان سرخاب هم از میان رفت و متروکه شد ، اما این قبرستان همچنان محل دفن شعرای تبریز بود تا این که در دهه 1350 پس از قرن ها، فراموشی تبریز شاهد ساخت یکی از مشهور ترین نماد های فرهنگی خود شد که توسط معماری بنام غلام رضا فرزان مهر طراحی شد.
بنای امروزین مقبره الشعرا امروزه یکی از نماد فرهنگی ایران به شمار می آید. بنایی که معماری آن بر گرفته از اِلمان های معماری ایرانی در کنار عناصر معماری مدرن روز بوده و در میان طاق ها و قوس های ساخته شده بخش هایی از فرهنگ و هویت معماری ایرانی را به نماد سازی های خاص نشان می دهد. در واقع بنای مقبره الشعرا مجموعه ای زیباست که آرامگاه بزرگان و شعرای زیادی از قلمرو فرهنگی ایران را شامل می شود و این تلاقی در معماری آن به خوبی نمایان است.
در گوشه ای مقبره الشعرا قبر سید محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار یکی از پر بازدید ترین بخش های این مکان به شمار می رود، اما در مقبره الشعرا بزرگانی چون خاقانی شروانی، اسدی طوسی، ذوالفقار شروانی، شکیبی تبریزی، ظهیر فاریابی، قطران تبریز ، شیخ محمد خیابانی، همام تبریز و تعداد زیادی از شاعران معروف و بنام ایرانی هم دفن شده اند و در واقع مقبره الشعرا یکی از درخشان ترین نقاط تبریز به شمار می رود.