جاذبه های گردشگری ایران - مقبره ی آمنه خاتون قزوین
با روی کار آمدن سلسله ی صفویه در ایران، هویت مذهبی تشیع در نقاط مختلف ازجمله نواحی مرکزی ایران حضور پررنگ تری پیدا کرد و المان های هویت شیعی تقویت بیشتری یافت. یکی از پایگاه های مذهبی تشیع در ایران، امام زاده هایی بود که در نواحی مختلف ایران وجود داشت، این اماکن به واسطه ی ماهیت شان در اشاعه ی باورها، اعتقادات و مراسمات شیعی نقش بسزایی داشتند. از این رو، با روی کار آمدن سلسله ی صفویه شناسایی و مرکزیت بخشیدن به این مکان ها یکی از کارهایی بود که در مقیاس وسیع انجام شد. بنابراین، بر روی مقابر فرزندان و نوادگان امامان شیعه که مورد احترام مردم نواحی مختلف ایران نیز قرار داشتند، بنا هایی ساخته شد که در طول زمان علاوه بر مرکزیت معنوی و مذهبی به یکی از پایگاه های اجتماعی و اقتصادی شهر ها و روستاهای مختلف تبدیل شدند. بیشتر این اماکن در دروان صفویه با معماری ساده و در عین حال زیبا شکل گرفتند و المان های معماری ایرانی هم یکی از شاخصه های ظاهری و اصلی این مکان ها بدل شد.
در شهر قزوین و نواحی اطراف شهر، گردشگران می توانند از مقبره های امام زاده های مختلفی دیدن کنند که علاوه بر ماهیت مذهبی شان دارای هویتی تاریخی هستند که با معماری های زیبا و چشم نواز محیطی زیبا، دلنشین و فضایی معنوی را ایجاد نموده اند. یکی از این مکان ها، مقبره ی آمنه خاتون یکی از امامزاده های محبوب و مورد احترام مردم قزوین است که بنای این مکان هم به دوران صفویه باز می گردد. آمنه خاتون یا بنا به گفته مردم قزوین امینه خاتون، نسبش به امام صادق می رسد هرچند مدرک مشخصی در این خصوص وجود ندارد و عده ای هم او را دختر امام موسی کاظم می داند، این مکان در دوران صفویه به عنوان یک امام زاده شناخته شد و بنای زیبایی نیز بر روی قبر ایشان بنا گردید. البته این مکان یکی از مکان های مذهبی محبوب و مورد احترام نزد مردم قزوین است که مراسم های مذهبی و آئینی در آن برگزار می شود. بنای اولیه امامزاده همچنان سرپاست، البته در دوران قاجار علاوه بر مرمت بنا، بخش هایی هم به آن اضافه شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 57 این بنا مورد توجه بیشتری قرار گرفت و بازسازی های متعددی در بخش های مختلف آن انجام شد.
بنای این مکان مذهبی علاوه بر جنبه های مذهبی و اعتقادی، برای گردشگران جذابیت های معماری بالایی دارد. برای دیدن این امامزاده باید راهی محله ی پنبه ریسه شوید، در آنجا گنبد و محیط پیرامون امامزاده بدون شک جذابیت بسیاری برای شما خواهد داشت. نمای بیرونی مقبره دایره و گرد است اما بنای داخلی هشت ضلعی ساخته شده است. گردشگران می توانند المان های زیبایی از معماری ایرانی را در این مکان تاریخی و مذهبی مشاهده کنند. کاشی کاری های زیبا و چشم نواز، در کنار مقرنس کاری های بی عیب و نقص، نمایی خیره کننده به فضای داخلی امامزاده بخشیده است.
طاق نماها و قوس های زیبایی که با هنرمندی هرچه تمام تر ایجاد شده اند و در کنار کاربندی های ملیح برای گردشگران دیدنی و تماشایی هستند. از دیگر بخش های این امام زاده می توان به رواق و شبستانی اشاره کرد که اثر دوران قاجار می باشند و سنگ کاری های زیبایی در آن بکار رفته است. آجر های لعاب دار، کاشی های رنگارنگ ، نمای آجری و ستونی شکل بیرون امامزاده و دیگر اجزای این مکان مذهبی در کنار نشانه های زیباشناسی شان برای گردشگران فضا و محیطی معنوی را ایجاد می کنند که تنها خلوت چند دقیقه ای شلوغی ذهن انسان امروز را آرام تر می سازد.