جاذبه های گردشگری ایران - موزه توس و فردوسی آرامگاه فردوسی توس مشهد
در پایان سفرمان به آرامگاه حکیم توس،ابوالقاسم فردوسی، با بنایی رو به رو می شویم که جذابیت بصری و ویژگی های معنا گرایانه ای برآمده از داستان های شاهنامه ی فردوسی و دوران باستان ایران را در ذهن تداعی می کند، که برای هر بیننده و گردشگری باعث کنجکاوی می شود. هنگامی که در مقابل این بنا قرار گیرید و تابلو ها راهنمای سمت این بنا را می خوانید، متوجه خواهید شد، که این ساختمان متعلق به موزه ی آرامگاه فردوسی است که به موزه ی توس هم شهرت دارد. درست در سال های بازسازی دوباره ی آرامگاه فردوسی مهندس هوشنگ سیحون ( معمار برجسته ایرانی که در معرفی بسیاری از بنا های فاخرِ نامداران ایران از او در سایت 2safar سخن گفته ایم) این بنا را برای فضایی ساخت که در آن نقالان و شاهنامه خوان ها میهمانان و گردشگران آرامگاه فردوسی را گرد خود جمع کنند و محیط دلنسین و صمیمی ایجاد نمایند.
پس از وقوع انقلاب 1357 در سال 1361 مسئولان بخش های فرهنگی برآن شدند تا در این بنا با توجه به بزرگداشت فردوسی و احترام به تاریخ و فرهنگ ایران موزه ای را برپا کنند که گردشگران و میهمانان این مکان بیشتر با تمدن و فرهنگ ایرانی آشنا شوند. از این رو، به واسطه ی وجود برخی سایت های باستانی در شهر و اطراف توس ، بسیاری آثار کشف شده در این حوزه ی تمدنی هم به این موزه منتقل شد و موزه ی آرامگاه فردوسی تکامل بیشتری یافت و امروزه از این مجموعه می توان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری خراسان نام برد.
همان طور که قبل تر گفته شد سیحون در طراحی و ساخت این بنا از المان های معماری ایران باستان بهره گرفته و مضماین حماسی و شاهنامه هم در بخش هایی از این بنا منعکس شده و هویت این سازه به شکلی دلنشین اساطیری است. فضای داخلی موزه را هم می توان به چهار قسمت تقسیم کرد در بخش اول و در غرفه های این بخش، آثار سفالی به نمایش درآمده که به لحاظ تاریخی دوره های مختلفی از تاریخ ایران را در بر می گیرد. گردشگران در این قسمت سفال های کشف شده از دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی را مشاهده می کنند که روایت گر بخش های از تاریخ و تمدن ایرانی است. در کنار سفالینه ها سکه های طلا و نقره ی دوران اسلامی در معرض دید عموم قرار دارند که در همه ی موزه ها بخشی دیدنی است.
قسمت دیگر موزه متعلق به اسباب و لوازم مورد استفاده در عهد باستان است که بیشتر با موضوعیت داستان های شاهنامه شکل می گیرند، مانند سپر و تیرو کمان ، نیزه و شمشیر و گرز که از بخش های دیدنی موزه به شمار می آید. ظروف لعاب دار و فلزی هم در بخش دیگر موزه در معرض دید گردشگران قرار گرفته است. اما از بخش های دیدنی این موزه می توان به نسخ خطی شاهنامه فردوسی ، چندین کتیبه ی سنگی و بسیاری دیگر از آثار ارزشمند این موزه اشاره کرد. که روایتگر تاریخ و فرهنگ این سرزمین هستند.
اما شاید برای بسیاری علاقه مندان به ادبیات فارسی جالب باشد که مهدی اخوان ثالث یکی از مشهور ترین شاعران معاصر ایران هم بنا به وصیت اش در بخش از باغ آرامگاه فردوسی دفن شده است. سنگ قبری کوچک مهدی اخوان ثالث با سردیسی از او، مشخصه ی آرامگاه این شاعر معروف و محبوب ایرانی است که در کنار موزه ی آرامگاه فردوسی قرار دارد.