موزه ی شهرکرد
برای معرفی جاذبه های گردشگری شهرکرد، انتخاب موزه ی این شهر بهترین فرصت برای آشنایی ابتدائی با تاریخ و تمدنی است که در این ناحیه از ایران زندگی می کرده و گردشگران را بیشتر به این شهر زیبا و خوش آب و هوا آشنا می سازد. یکی از سایت های باستان شناسی درست چسبیده به این شهر و در 7 کیلومتری شهرکرد، تپه ی باستانی گورگانی است که یکی از زیستگاه های تمدن 7 هزار سال پیش در این ناحیه بوده است و در اطراف و دیگر قسمت های شهرکرد هم آثار و بقایای باستانی و تاریخی متعددی کشف شده که امرروزه از آثار برجای مانده از دوران باستان و باقی مانده از تاراج سارقان فرهنگی و تاریخی این سرزمین، در موزه ی باستان شناسی شهرکرد نگهداری می شود و یکی از مکان های تماشایی و دیدنی برای گردشگرانی است که قدم به این شهر می گذارند.
یکی از نکات جالب و دیدنی موزه ی شهرکرد قرار گرفتن آن در حمامی قدیمی و سنتی است. در شهر های قدیمی ایران، بسیاری از حمام های سنتی و قدیمی تبدیل به موزه های مردم شناسی شده اند و در شهرکرد این چنین مکانی به یک موزه ی باستان شناسی بدل شده است. حمام پرهیزگار بنایی متعلق به دوران قاجار بوده که ساختار و ماهیت اش در دوران پهلوی و در نزدیکی سال های 1326 شکل می گیرد. در این سالها، حاج حسین پرهیزگار بانی ساخت حمام می شود و این مکان به یکی از مکان های بهداشتی و عمومی شهر تبدیل می گردد.
گردشگرانی وقتی وارد این حمام سنتی می شوند، ساختار و شکل بنا براساس المان های معماری حمام های سنتی ایرانی ساخته است، هشتی ورودی در مقابل درب ورودی قرار دارد و هنر های معماری ایرانی بکار فته در آن علاوه بر ایجاد فضایی زیبا ساختار سنتی اش را حفظ کرده است.این هشتی از طریق یه راهرو به سربینه ی حمام می رسد، رختکن با همان سربینه هم یکی از مهمتری قسمت های حمام سنتی ایرانی است که در معماری های بکار رفته در انواع مختلف حمام قلب هنرآفرینی معماری مجموعه به شمار می رود و گردشگران در این قسمت می توانند شاهد ذوق و هنر و هویت معماری حمام پرهیزگار باشند.
تقسیم نور و نور رسانی از طریق مجاری تعبیه شده در سقف به شکل پنجره های که از بیرون قابل رویت نیست، یکی از هنر های معماری ایرانی در حمام های سنتی است که در این مکان نیز می توان شاهد آن بود. میان در، گرماخانه، خزینه و شاه نشین نیز از دیگر قسمت های حمام پرهیزگار به شمار می رود، نحوه آب رسانی این حمام هم مانند دیگر حمام های سنتی ایرانی از نکات قابل توجه بوده است.
اما حمام پرهیزگار شامل دو حمام می باشد که حمام بزرگتر متعلق به مردان و حمام کوچکتر برای زنان ساخته شده است و اجزای حمام کوچک تر هم درست مانند بخش بزرگتر ساخته شده است، هشتی، راهرو، سربینه ، گرمخانه، میان در، خزینه و شاه نشین از قسمت های حمام کوچک تر هستند که هنر معماری ایرانی آن را نیز بی نصیب نگذاشته و اثری ماندگار را خلق کرده است. اما امروزه این حمام ها به موزه ی باستان شناسی شهرکرد تبدیل شده اند و گردشگران بازدیدکنندگان برای دیدن این موزه راهی این حمام خواهند شد، با ما همراه باشید تا از موزه و حمام پرهیزگار بیشتر بدانید.
در ادامه ی معرفی حمام پرهیزگار، به کاربری امروز آن می رسیم، کاربری که این مکان تاریخی و زیبا را به یکی از جاذبه های دیدنی و پرتردد شهر تبدیل کرده و گردشگران و باستان شناسان بسیاری را به سوی خود می کشاند. موزه ی باستان شناسی شهرکرد که امروزه در حمام پرهیزگار دایر است، از جمله موزه هایی است که به واسطه ی نزدیکی به تپه های باستانی اطراف شهرکرد، یکی از موزه های غنی باستان شناسی در ایران به شمار می آید. این موزه در سه بخش اثار و بقایای تاریخی و باستانی را در معرض دید عموم قرار می دهد، دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و باستانی و دوران اسلامی سه بخش این موزه ی را تشکیل می دهند.
موزه ها در هر کجای دنیا که باشند و با هر ماهیتی که داشته باشند، گردشگران را به سوی خود می کشانند، جاذبه ای که بهترین انتخاب برای آشنایی با فرهنگ و تاریخ شهر های مقصد به شمار می رود و گردشگران با توجه به ماهیت موزه ها درک بهتر و ملموس تری نسبت به ان شهر پیدا خواهند کرد. موزه ی باستان شناسی شهرکرد، علاوه بر معرفی و روایت گری تاریخ و هویت تاریخی شهر، یکی از راویان تمدن و تاریخ ایران نیز محسوب می شود و گردشگران در گوشه ی دیگری از این سرزمین بخش دیگر و نمایی دیگر از چهره ی ایران کهن را مشاهده می نمایند.
همان طور که پیش تر عنوان شد، قرار گرفتن قسمت های مختلف موزه در گوشه کنار حمام پرهیزگار با بهره گیری از المان های معماری ایرانی، لطافت و زیبایی محیط را افزایش می دهد و گردشگران در فضایی زیبا، سنتی و آرامش بخش نظاره گر قسمت های سه گانه ی موزه خواهند بود. غرفه های مربوط به دوران پیش از تاریخ شامل ابزار سنگی، سفال ها و اشیائی است که چندین هزار سال قبل از میلاد مسیح در نواحی مختلف به خصوص در استان چهارمحال بختیاری کشف شده اند. برای مثال می تواند به تیغه های سنگی و قطعات سنگی اشاره کرد، که به شکلی ابتدائی و با مهارت های متعلق به آن دوران امروز در معرض دید گردشگران قرار دارند. کاسه ها و سفال های کشف شده در تپه های باستانی اطراف شهرکرد نیز قسمت های مختلفی از غرفه این دوران را به خود اختصاص داده اند.
در برخی دیگر از غرفه های موزه ی باستان شناسی آثاری وجود دارد که قدمت آن به پادشاهی های قبل از اسلام می رسد، در این بخش آثار علاوه بر سفال ها شامل آثار فلزی نیز می شوند. دوران اسلامی موزه ی باستان شناسی شهرکرد، آثار و اشیاء بیشتری را در معرض نمایش دارد، سفال های این دوره در کنار مهر و سکه های دوران اسلامی و همچنین اشیاء و ظروف فلزی در کنار قالیچه ها بقایای بافته شده گردشگران مجذوب خود می کند، دیرینگی و روایت گری این موزه یکی از نکات قابل توجهی است، که گردشگران را از دوران پیش از تاریخی به دوران اسلامی و تا دوران قاجاریه و پهلوی با خود همراه می سازد و از این رو، برای کسانی که به این موزه قدم می گذارند، سربینه و میان در و شاه نشین حمام پرهیزگار، در کنار زیبایی های بصری، تونلی در زمان خواهد بود.