موزه ی شوش خوزستان
جاذبه های گردشگری ایران - موزه ی شوش خوزستان
موزه های در هرکجای دنیا که باشند، ویترینی منتخب از هویت و تاریخ بخش های مختلف جوامع به شمار می روند، بخش هایی که برای فهم زوایای پنهان جوامع مختلف راه گشاست. امروزه در کشور ها و شهرهای مختلف گردشگران موزه هایی با هویت های متنوعی را شاهد خواهند بود که حوزه های متنوعی از لایه های اجتماعی را نشان می دهد. بر اساس تعریفی که از سوی سازمان یونسکو تعیین شده می توان موزه را موسسه ای دائمی و بدون هدف مادی دانست که به دنبال خدمت به جامعه به منظور ایجاد ارتباط میان عناصر مختلف انسانی و طبیعی است، هدفی با حفظ آثار مختلف و به نمایش گذاردن آنها علاوه برنگهداری از آثار باعث شناخت و فهم بهتر افراد نسبت به موضوعات مختلف می شود.
از این رو، جوامع مختلف برای نشان دادن خود موزه ها را بهترین وسیله برای برداشت هایی آزاد می دانند و هر جامعه ای با درایت می تواند با توجه به ماهیت اجتماعی، تاریخی و زیست محیطی اش ویترینی زیبا از هویت خود تدارک ببیند. یکی از ویترین های زیبا و مورد استقبال گردشگران، موزه های آثار تاریخی و باستانی هستند که روایت گر هویت و تاریخ آن سرزمین به شمار می آید. شهر شوش خود یک مجموعه تاریخی و باستانی است و ماهیت این شهر کهن بر هیچ کسی پوشیده نیست. با این وجود در این شهر یکی از موزه های مهم ایران قرار دارد که گردشگران می توانند آثار مختلفی از بقایای برجا مانده از آثار باستانی این شهر را در آن مشاهده کنند. در معرفی کاخ آپادانا، کاخ شاوور و حتی قلعه شوش از کاوش های باستان شناسان در دروان قاجار و اوایل سلطنت پهلوی اول سخن گفتیم که بسیاری از آثار نفیس و ارزشمند این مکان را به موزه های معروف اروپایی به ویژه موزه لوور فرانسه بردند. اما با همه این ها، آثار باستانی متعددی در کاوش های بعدی یافت شد. که تعداد زیادی از آنها را می توان امروزه در موزه ی شوش دید.
این موزه در سال 1345 هجری شمسی در نزدیکی مقبره ی دانیال نبی و قلعه شوش ساخته شد و در سال های بعد قسمت های دیگری به آن اضافه گردید. براساس اطلاعات داده شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، آثار و بقایای باستانی تا قرن ششم هجری قمری بخش های مختلف این موزه را تشکیل می دهند. اما ماهیت این موزه برگرفته از هویت شهر شوش بیشتر به دوران باستان باز می گردد و گردشگران در این موزه آثار و اشیاء باستانی متعددی مانند مجسمه های و سر ستون های برجا مانده از کاخ آپادانا، مجسمه های خدایان ایلامی در زیگورات جغازنبیل، نوشته های ایلامی بر روی آجر های کشف شده در کاوش های زیگورات چغازنبیل را خواهند دید. همچنین آثار سفالی مانند تابوت ها، خمره ها،گوی ها، اشیاء تزئینی و ظروفی مانند کاسه ها، پیه سوزها و تنگ ها قسمت وسیعی از آثار این موزه را به خود اختصاص داده اند، که از دوران ایلام تا قرن 6 هجری قمری را شامل می شوند. مجسمه های بزرگ و غول پیکر کشف شده در مناطق باستانی شوش هم از دیگر جاذبه های دیدنی این موزه به شمار می روند.
موزه ی شوش در بنایی در حدود 500 متر قرار دارد که فضای سبز و محیطی باغ مانند آن را احاطه کرده است. گردشگران در حیاط موزه هم می توانند آثار باستانی متعددی را نظاره گر باشند، اما بخش اصلی موزه را 6 تالار بزرگ این مکان تشکیل می دهند در تالار های این موزه تمدن ایلام و هخامنشی از حضور پرنگ تری برخورداند.