موزه قرآن و کتابت تبریز

2safar

پس از معرفی مسجد محل موزه ی قرآن و کتابت، یعنی مسجد الامر یا همان مسجد شاه تهماسب، به خود موزه خواهیم پرداخت، موزه ای که علاوه بر ارزش دینی و مذهبی آثار موجود در آن، یکی از موزه های تاریخی شهر تبریز است که بسیاری از آثار آن دارای قدمت تاریخی بالایی هستند و همچنین به لحاظ هنری و زیباشناسی نیز یکی از مکان های جذاب و دیدنی شهر تبریز محسوب می شود.

2safar

همان طور که از نام این موزه پیداست هویت اصلی مسجد به عنوان یک مکان مقدس و محل عبادت مسلمانان بهترین مکان برای کتاب دینی مسلمانان به شمار می رود، که از انتخاب های درست و بجای صورت گرفته است. قرآن به عنوان کتاب دینی مسلمانان، اصلی ترین منبع در دین اسلام محسوب می شود و به باور مسلمانان قرآن کلام خداست و از این رو، مقدس ترین بخش هویتی آنان به شمار می آید و معجزه پیامبر اسلام (ص) شمرده می شود.

2safar

کتابت و نوشتن قرآن به عنوان منبع الهی دین اسلام در مناطق مختلف جهان اسلام یکی از امورات دینی و مقدسی است که توسط علما و پیشوایان این دین صورت می گیرد و در طول قرن ها قرآن به عنوان کتاب اصلی مسلمانان ترویج دهنده ی باور ها، اعتقادات و تعالیم این دین الهی بوده است.

2safar

بنابراین در کشور های اسلامی تعداد متعددی از قرآن وجود دارد که بسیاری از آنها به لحاظ تاریخی از اهمیت و ارزش بالایی برخوردارند، برخی از آنها اهمیت و ارزش تاریخی شان را وام دار شخصیت هایی هستند، که آن قرآن های را مکتوب کرده اند، برخی دیگر از قرآن ها هم به دلیل ساختار و ظرافت و تزئینات بکار برده شده در نوشتن آنها دارای ارزش تاریخی و هنری می باشند.

2safar

از این رو، گردشگران در موزه ی قرآن و کتابت شهر تبریز مجموعه ای ارزشمند، نفیس و زیبایی از قرآن های نوشته شده در دوره های مختلف تاریخی را خواهند دید،که از جنبه های مختلفی دیدنی و تماشایی هستند. علاوه بر قرآن ها، ظروف منقش به آیات قرآنی و دارای قدمت تاریخی هم بخش دیگری از موزه ی قرآن و کتابت را تشکیل می دهند.

2safar

از جمله آثار موجود در این موزه می توان به یکی از قرآن های خطی تاریخی متعلق به قرن سوم هجری قمری اشاره کرد که علاوه بر این ارزش تاریخی ، به لحاظ مذهبی هم برای ایرانیان از اهمیت بالایی برخوردار است، این اثر که یک صفحه از قرآن نوشته شده بر پوست آهوست، به قلم امام هشتم شیعیان، علی بن موسی (امام رضا (ع) که مرقد ایشان در مشهد قرار دارد و به عنوان تنها امام شیعیان که در ایران دفن شده از جایگاه بالایی در نزد ایرانیان برخوردار است ) است که به خط کوفی نوشته شده است.

2safar

گردشگران در موزه قرآن و کتابت می توانند 190 اثر قرآنی را که با هنر های متعددی آراسته شده اند را از نزدیک ببینند، مانند کوچکترین قرآن، قرآن های طلاکاری و شده و .. و همچنین ظروف کاشی و سفال این موزه هم از اهمیت تاریخی بالایی برخورداند.

2safar

همچنین پسوند کتابت در اسم موزه هم به دلیل وجود آثاری از خوشنویسان معروف و بنام ایرانی در این مکان است که از بخش های هنری زیبای موزه است ، که گردشگران می توانند از آثار خوشنویسان بزرگی چون ملا عبدالباقی تبریزی، میرزا محمد شفیع تبریزی، میرزا طاهر، محمد حسین تبریزی، علاء الدین بیک تبریزی، درویش عبدالحمید، میر عماد حنی، علینقی شیرازی و آثار متعدد دیگری از هنر مندان ایرانی را خواهند دید.

2safar