موزه ی پارس شیراز
پیش تر در معرفی باغ نظر از جاذبه های گردشگری شهر شیراز از موزه پارس سخن به میان آمد، در این مطلب 2safar این موزه ی قدیمی را به شمار معرفی می کند. همان طور که گفته شد، در باغ نظر ساختمانی هشت ضلعی وجود دارد، که بیشتر آن را با نام عمارت کلاه فرنگی می شناسند که شاید به دلیل کارکرد این بنا در دوران زندیه بوده است.
کریم خان زند بر روند ساخت این بنا نظارت داشت و آن را محل پذیرایی از میهمانان و سفرایی خارجی کرده بود، از این رو، کلاه فرنگی نام غریبی بر این عمارت زیبا نیست هرچند مردم شیراز به آن عمارت حکومتی هم می گفتند. عمارت کلاه فرنگی با آجر کاری ایرانی و کاشی های هفت رنگ ساخته شده ، که در ضلع های قرینه داستانی از شکارگاه و برتخت نشستن حضرت سلیمان را روایت می کند.
در بخش های داخلی این بنا هم، هنر کاشی کاری، نقاشی، مقرنس کاری و گچ بری از هنر های معماری ایرانی مورد کاربرد در ساخت این بنای تاریخی به شمار می روند و گردشگران می توانند بخش هایی از این عمارت نقاشی های سبک زندیه را ببینند ، هرچند به دستور آغا محمد خان قاجار قسمت هایی از این نقاشی ها تخریب شد تا شاید، کینه ی سر سلسله قاجار از کریم خان زند التیام یابد.
عمارت کلاه فرنگی بنا به وصیت کریم خان زند آرامگاه او هم محسوب می شود (در مطلب مربوط به باغ نظر در خصوص داستان دفن جسد کریم خان در این مکان اطلاعات مختصری داده شد). اما این عمارت تنها میزبان گردشگرانی نیست که با گذر از ارگ کرین خانی از آرامگاه او هم دیدن می کنند.
بلکه در سال 1315 با تلاش وزیر معارف وقت علی اصغر حکمت قدیمی ترین موزه شهر شیراز در عمارت کلاه فرنگیِ باغ نظر با عنوان موزه ی پارس گشایش یافت و امروزه بسیاری از گردشگران از این موزه دیدن می کنند و آثار تاریخی و باستانی در حوزه ی شهر شیراز را در این مکان زیبا خواهند دید.
آثار و اشیاء تاریخی و باستانی موجود در موزه مربوط به دوران باستان و پیش از میلاد و همچنین آثار متعلق به دوران پس از اسلام به ویژه دوران صفویه، زندیه و قاجاریه می شود. گردشگران در موزه ی پارس آثار لاکی بسیار زیبا، ظریف و هنرمندانه ای را خواهند دید که در قالب قاب های آینه، قلمدان و جعبه های آرایشی از عهد صفویه و زندیه بر جای مانده اند و هنر لاکی کاری به شکوه هر چه تمام تر بر روی آنها اجرا شده است. سفال های قدیمی و کاشی های مربوط به دوران باستان، شمشیر کریم خان زند، و دیگر ادوات نظامی متعلق به عهد صفویه و زندیه از دیگر بخش های این موزه به شمار می آیند.
نقاشی های هنرمندان بزرگ ایرانی هم بخش دیگر از موزه پارس را به خود اختصاص داده که برای گردشگران علاقه مند به آثار هنری و تاریخی گوشه ی شگفت انگیزی به شمار می آید. دو نسخه قرآن خطی متعلق به قرن 8 و 9 هجری قمری هم در موزه پارس وجود دارد که در کنار آثار متعلق به دوران ساسانیان بخش های کهن تر موزه را تشکیل می دهند.