چهار باغ سنندج و عمارت امجدالاشراف سنندج
جاذبه های گردشگری ایران - چهار باغ سنندج و عمارت امجدالاشراف سنندج
در ادامه معرفی شهر سنندج و جاذبه های تاریخی این شهر، به محلی قدیمی در شهر سنندج بر می خوریم، که نامش یاد آور یکی از قدیمی ترین محله ها و مشهور ترین مناطق شهر اصفهان است و اگر به خاطر داشته باشید، خانواده ی اردلان در دوران حکومت صفوی در ایران، پایه های این شهر را بنا نهادند، از این رو، چهارباغ سنندج هرچند مانند چهار باغ اصفهان هویت تاریخی اش را حفظ نکرده و تنها اندک منازلی قدیمی و زیبا می توان در آن یافت و مانند الگوی اصلیش در شهر اصفهان نمی تواند گردشگران این شهر را به سوی خود بکشاند، اما این نام واین محله قدیمی هویت نشان دهنده ی عمق روابط این شهر با سنندج می دهد و گردشگران می توانند برای آشنایی بیشتر به عمارت امجد الاشراف نیز بروند.
عمارت امجد الاشراف یکی از نمونه های برجا مانده از معماری رایح در عهد صفویه است، که بیشتر این سبک از معماری ایرانی را سبک اصفهان می دانند. اگر با ما در 2safar همسفر بوده باشید، در معرفی بسیاری از بنا های دوره ی صفویه بخصوص در معرفی جاذبه های گردشگری شهر اصفهان و قزوین به گوشه ها و بخش های مختلف این سبک معماری پرداخته ایم، در معماری ایرانی اصفهان، طرح های بنا ها، شکلی ساده دارد، که بیشتر آن ها را می توان مربعی و متسطیلی دید، در بخش نما و قسمت بیرونی هم، بدنه ی نما بدون برجستگی با هنر های معماری مانند، گچبری، کاشی کاری، معرق های هفت رنگ آجری کاری پوشیده می شود. طاق ، کاربندی و یزدی بندی هم از دیگر هنر های رایج در این سبک از معماری است.
گردشگران در شهر زیبا وصمیمی سنندج می توانند از نزدیک عمارت امجد الاشراف را در خیابان صلاح الدین ایوبی این شهر پیدا کنند، اثری که یکی از نمونه های کامل سبک معماری اصفهان است. بنا به روایت کتاب های تاریخی، عمارت امجد الاشراف در سال 1217 هجری قمری فردی با نام میر ابوطالب بنا کرد. میر ابوطالب از تجار و بازرگانان اصفهانی بود، که در سنندج زندگی سکونت داشت و او برای ساخت خانه اش در این شهر، معماران و استاد کارانی را از اصفهان به کردستان برد و خانه ای ساخت که با وجودگذشت سالها از زمان ساخت آن، هنوز بنایی سرپاست که در قسمت ها و بخش های مختلف آن می توان هنر های معماری ایرانی را مشاهده کرد، گردشگران در گوشه و کنار این بنای تاریخی می توانند، با الگو ها و المان های معماری اصفهان نیز آشنا شوند.
هنگامی که وراد این عمارت می شوید، حیاط خانه امجد الاشراف مانند حیاط های خانه های سنتی، فضای بسیار گرمی را ایجاد کرده و شما خود را دل این محیط حس می کنید، آجر کاری های زیبا، منظم و طرح داری که سازه را از یک دستی چیدمان ساده آجر ها بیرون کشیده و به اثری زیبا و فاخر تبدیل کرده است. گچبری از جماه هنر های پرتکرار این عمارت است، که از جمله المان های معماری اصفهان به شمار می آید، گچبری های این خانه، پر است از نقوش اسلیمی، نقاشی های زیبایی که توجه گردشگران را به خود جلب می کند، اتاق های چند دری این عمارت با در های و پنجره های چوبی و همچنین شیشه های رنگی، فضایی رویایی را خلق می کند. گردشگران در چنین فضای دلنشینی به طور حتم تجربه آرامشی شیرین را خواهند داشت، فضایی که در کنار زیبایی های معماری این عمارت، محیط گرمی را برای گردشگران فراهم می کند.