چهل ستون قزوین
جاذبه های گردشگری ایران - چهل ستون قزوین
قزوین یکی از شهر های ایران است که در خلال سلسله ی صفویه برای 57 سال مرکز سیاسی کشور بود. از این رو، گردشگران می توانند آثاری متعلق به آن دوره ی تاریخی پر شکوه را در این شهر زیبا مشاهده کنند. پس از تصرف تبریز توسط امپراتوری عثمانی، در خلال سلطنت شاه اسماعیل صفوی مرکزیت و موقعیت جغرافیای پایتخت از اهمیت بیشتری برخوردار شد و با آغاز سلطنت شاه تهماسب اول ، او پایتخت را به شهر قزوین در قلب قلمرو صفوی انتقال داد. با انتقال پایتخت به قزوین، مناسبات اداری و سلطنتی شاه صفوی نیازمند مکانی درخور بود. از این رو، پادشاه صفوی شاه تهماسب اول دستور به ساخت مجموعه ی سلطنتی داد، که امروزه در شهر قزوین بخش های اندکی از آن برجای مانده است. به دستور پادشاه زمینی خریداری شد و روند ساخت مجموعه ی دربار پادشاهی در سال 591 هجری قمری آغاز گردید.
چهل ستون در این تاریخ به دستور شاه تهماسب ساخته شد، که البته به روایت تاریخدانان این کوشک پادشاهی در خلال سلطنت شاه تهماسب اول کلاه فرنگی نامیده می شد. این مکعب زیبا و چشم نواز که سراسر نمودی از هنر و فرهنگ ایرانی است، در میان انبوهی از درختان احاطه شده است. البته از مساحت باغ پادشاهی صفویه در خلال قرن های بعد کمتر و کمتر شد و امروزه تنها محوطه ی پارک مرکزی شهر و اطراف چهلستون همچنان فضایی باغ مانند دارد. اما خود عمارت چلستون بهشتی از زیبایی و هنر است. پیش از آنکه وارد عمارت شویم، هویت باغ های ایرانی را می توانید در اطراف چهلستون ببینید، هویتی که حوض ها و جوی های آب در کنار درختان و بنا هایی زیبا و آجری جاری هستند و نما و فضایی، زیبا و آرامش بخش را خلق می کنند.
بنای عمارت هم حرف گفتی بسیار دارد، در این عمارت گردشگران می توانند با سبک معماری صفویه و قاجار آشنا شوند، چرا که این عمارت در دوران قاجار به خصوص با تلاش های سعدالسلطنه ی اصفهانی حاکم شهر قزوین در دوران ناصرالدین شاه، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و قسمت های مختلفی از بنا هویتی قجری پیدا کرد، هویتی که آثار آن دوره ی تاریخی بر اساس المان های مشخص شکل می گرفتند. به طور تقریبی بنای چهلستون دارای 500 متر می باشد، که در دو طبقه بنا شده است. ستون های آجری دایره ای و نیم دایره ای، بنای زیبا و مملو از هنر های ایرانی را به دوش می کشد، بنایی هشت ضلعی که دورتادور آن را باغی در بر می گیرد و دارای مناظری فوق العاده است. ستون های چوبی قسمت های فوقانی هم از دیگر بخش نمای بیرونی عمارت چهلستون به شمار می روند. ازاره های سنگی و آجری ، طرح های چلیپایی و ایوان های چهار طرف بنا بخش های زیبایی هستند که برای گردشگران جذایبت بسیاری خواهند داشت. پنجره های چوبی و حکاکی شده ی زیبا با شیشه های رنگی اش نمای فوق العاده زیبایی به فضای بیرونی و داخلی عمارت بخشیده است و مهمتر از همه در کنار نور دهی و بازی شیشه های رنگی با انعکاس نور بیرونی، محیط مطبوع و تهویه هوای این بنا جالب توجه می باشد. گردشگران با اثری فاخر و زیبا رو به رو هستند که در ادامه ی مسیر 2safar بیشتر با آن آشنا خواهند شد.