کاخ تالار مرکزی شیراز
قدم گذاشتن در تخت جمشید همچون رودی آرام شما را از مسیر هایی زیبا، چشم نواز و حیرت انگیز عبور می دهد و شما با کنار گذاشتن تصویری ناب ، منظره ایی زیبا تر را در پیش روی خود می بینید. در نگاه کلی هویت معماری و هنر باستانی هخامنشی در یک الگو قرارمی گیرد با سنگ نقش ها و کتیبه های و ستوهایی زیبا، اما با قدم گذاشتن بر روی پلکان هر کدام از این کاخ ها بخشی از هویت باستانی امپراتوری هخامنشی برای تان روشن می شود و داستان این شاهان در خاک خفته بار گردشگران را مشغول و مجذوب خود می کند.
این بار 2safar با شما از کاخ تالار مرکزی دیدن می کند، کاخی که نام های متفاوتی را بر رویش گذاشته اند و هرکدام داستان و حکایت خود را دارد. اولین نام و شاید دققترین آن کاخ تالار مرکزی است ، برای آنکه در مرکز مجموعه کاخ های تخت جمشید قرار داشته و به کاخ های ملکه، آپادانا، هدیش و سد ستون راه دارد. برخی افراد به واسطه ی سنگ نقش های افرادی (نجبا و بزرگان پارسی و مادی به نظر می آیند) که در حالتی دوستانه و غیر رسمی به دیدار پادشاه می روند آن را کاخ شورا می نامند . کاخ سه دری هم نام دیگری است که با این کاخ اطلاق می شود و آن هم به واسطه ی سه درگاه و دروازه باشکوه در بقای این کاخ است که این تالار مرکزی را به کاخ های اصلی متصل می کند.
کاخ تالار مرکزی به شکل مربع ساخته شده و درحدود 250 متر مربع مساحت دارد، سه دروازه ورودی از سنگ هنوز پا بر جا هستند، یکی از این در ها، درگاه اصلی و محل ورود پادشاه بوده که در قسمت شرقی کاخ قرار داشته است و دو در دیگر هم در طرف دیوار های شمالی و جنوبی بوده اند. درگاه یا همان دروازه شرقی در مسیری که از اتاق بزرگ و کوچکی رد می شود به دو کاخ ملکه و سد ستون راه پیدا می کند که امروزه تنها بخشی از پلکان های این مسیر باقی مانده است.
از قسمت غربی کاخ تالار مرکزی و از مسیری دالان مانند کاخ آپادانا در دسترس افراد قرار داشته است. ضلع جنوبی تالار مرکزی هم به حیاط شرقی کاخ هدیش می رسیده که همان طور که می دانید این کاخ را کاخ خشایار شا نیز می نامند، در قسمت شمالی کاخ تالار مرکزی ایوان دو ستونی وجود دارد که به همان حیاط کاخ آپادانا منتهی می شود، از این رو، نام تالار مرکزی نام بهتری برای این کاخ هخامنشی به شمار می آید.
پلکان های شمالی ، ایوان شمالی، تالار مرکزی و ایوان جنوبی بخش های مختلفی از این کاخ به شمار می آیند که گردشگران امکان بازدید از آنها را خواهند داشت. نکته قابل توجه در خصوص این بخش ها نقش و سنگ تراشی هایی است که هرکدام روایت گر بخشی از هویت ایران باستان است، که با موشکافی باستان شناسان اطلاعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بیشتر به دست آمده و نحوه حکومت داری ، ساختار اجتماعی و اداری هخامنشیان روشن تر شده و تصویر واضح تر شکل گرفته و گردشگران هم نظاره گر آنها خواهند بود.