کارونسرای سعدالسلطنه قزوین
جاذبه های گردشگری ایران - کارونسرای سعدالسلطنه قزوین
سفر به قزوین و معرفی جاذبه های گردشگری این شهرِ تاریخی را باید از کدام جاذبه ی گردشگری اش شروع کرد؟ این سوالی لذت بخشی برای گردشگران خواهد بود، سوالی که از سفری پر بار و جاذبه های متعدد خبر می دهد و شیرینی سفر را دو چندان می کند. اگر گشت و گذارمان را از مرکز شهر قزوین شروع کنیم، یکی از دیدنی ترین آثار تاریخی قزوین را در آنجا خواهیم یافت، درست در خیابان امام خمینی که سابق بر این به واسطه بانک سپه آن را خیابان سپه می نامیدند و مدتی هم در خلال دوران پهلوی نام این خیابان را پهلوی گذاشتند، گردشگران می توانند ورودی زیبای کارونسرای سعدالسلطنه را با المان های معماری ایرانی و طاق ها و آجر کاری زیبایش ببینند.
کارونسرای سعدالسطنه یکی از بزرگترین نمونه های بازار های مسقف و کارونسراهای شهری ایرانی است. این مجموعه تاریخی در اواخر دوران ناصرالدین شاه قاجار با تلاش حاکم شهر قزوین ساخته می شود و نام این مجموعه هم برگرفته از نام او یعنی سعدالسلطنه ی اصفهانی است، سعدالسلطنه در پی از انجام موفقیت آمیز ماموریت ساخت جاده ی تهران- قزوین ، به حکومت قزوین گمارده می شود. وی با توجه به مرکزیت اقتصادی و تجاری شهر قزوین در آن بازه ی زمانی، دستور ساخت این کارونسرا را صادر می کند و نام خود را نیز بر آن می گذارد. در این بین، برخی افراد هم به دلایل مختلف نام های متفاوت دیگری به این مجموعه تاریخی نسبت می دهند. اما پس از گذشت نزدیک به یک قرن، ما باید از او برای ساخت این کارونسرا و آبادانی در شهر قزوین سپاس گذار باشیم و کوچک ترین کار هم نامیدن این کارونسرای قدیمی و زیبا به نام سعد السلطنه است.
این کارونسرای عهد قاجار بر اساس المان های معماری بازار های سنتی ایرانی ساخته شده است و گردشگران در این مجموعه زیبا لحظات زیبا و آرامش بخشی را سپری خواهند کرد. امروزه کارونسرای سعدالسلطنه مورد مرمت بازسازی قرار گرفته اما هویت ایرانی معماری اش مهمترین فاکتور جذابیت این کاروانسرا به شمار می رود. کارونسرای سعدالسلطنه با مساحتی در حدود 6 هکتار، از راسته و بازارچه های متعددی تشکیل شده که بخش های مختلف این مجموعه عظیم را به هم متصل می کند. 6 حیاط یا محوطه ی با نام های سعدیه، سعدالسلطنه، نگارالسلطنه، قهرمانی، بهشتی و راسته وزیر هم دیگر بخش های موجود در درون این کارونسرا را تشکیل می دهند.
اما نگین این بازار چهارسوق بازار است که اوج هنرنمایی معماران سازنده این کارونسرا را نمایان می کند. 2safar در معرفی بازار های سنتی ایرانی، در شهرهایی مانند، اصفهان، تهران، شیراز، کرمان و کرمانشاه به محوریت و اهمیت چهارسوق های بازار چه به لحاظ کارکردی و چه از نظر زیبایی و معماری اشاره کرده است(که شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به آن مطالب مراجعه کنید). چهار سوق کارونسرای سعدالسلطنه هم با گنبدی کاشی کاری شده و زیبا، محل تلاقی دو راسته ی اصلی کارونسراست. بازار های سنتی ایرانی همواره محل نمود و نمایش تبحر معماری ایرانی است، که گردشگران را شیفته ی چنین فضا هایی می نماید. امروزه بخش هایی از کارونسرای سعدالسطنه پس از مرمت و بازسازی به خانه ی هنرمندان این شهر بدل شده و هنرمندان قزوین در صنف ها و مشاغل مختلف هویت تاریخی و هنری این محیط را حفظ کرده اند.گردشگران می توانند گالری های نقاشی، جواهر فروشی ها، فرش فروشی ها و مغازه های فروش صنایع دستی ایرانی را در این کارونسرا ببینند و برای رفع خستگی در کافه های دنج و رستوران های زیبای این مجموعه تاریخی اوقات لذت بخش و آرامی را داشته باشند.