جاذبه های گردشگری ایران - کلیسا های کرمانشاه
در میان شهر های قدیمی ایران، کرمانشاه همواره بخشی از تاریخ ایران بوده و یکی از تکه های هویتی این سرزمین است. تنوع و تکثر قومی، مذهبی و دینی در این شهر یکی از عناصر متصل به تکثر موجود در جامع و اقوام ایرانی است. اگرچه کرمانشاه بزرگترین شهر کردنشین در میان مناطق کرد ایران و کشور های همسایه به شمار می آید، اما تنوع و تکثر اقوام کردی را می توان در این شهر قدیمی نظاره کرد، که از تکثر زبانی، فرهنگی، مذهبی و دینی برخوردار اند. با وجود این که اکثریت جامع کرد مسلمان هستند و به مذاهب مختلف این دین گرویده اند اما ادیان دیگری هم مانند یهودیان و مسیحیان در شهر کرمانشاه دارای پایگاه جمعیتی می باشند. هرچند طی سالهای اخیر حجم جمعیتی این ادیان در کرمانشاه کم شده اما پیروان این ادیان که شهروند کرمانشاه و ایران به شمار می آیند بخشی ناگسستنی در تاریخ این شهر و دیار می باشند.
مسیحیان و ارامنه در کرمانشاه از پایگاه جمعیتی بیشتری برخوردار بوده و هستند، از این رو، سه کلیسا و مرکزی دینی ارامنه در این شهر وجود دارد. معروف ترین کلیسای شهر کرمانشاه کلیسای قلب مقدس مسیح است. این کلیسا در سال 1293 در دوران قاجار در این شهر ساخته شد، بانی ساخت کلیسای قلب مقدس مسیح اسقف یوحنانیان بود، که از شخصیت های بزرگ ارامنه درتاریخ ارامنه ایران محسوب می شود. این کلیسا در خیابان مدرس قرار دارد، که یکی از خیابان اصلی و بزرگ شهر به شمار می آید، کوچه امیر محترم در خیابان مدرس نشانی این کلیسای ارامنی است، که با ساختمان و نمایی ساده نمایان است.
این کلیسا با آجر ساخته شده و نمای بیرونی آن هم برگرفته از مصالح بومی، یکی از نمود های معماری تلفیقی ایرانی- ارمنی به شمار می آید. سقف کلیسا شیروانی است و از چوب برای قسمت داخلی سقف کلیسا بهره برده اند. طاق های بیرونی نما و پنجره های کلیسا، نمای بسیار زیبایی را به این مکان مقدس بخشیده اند. هنر معماری در قالب قاب های آجری کنار درها و پنجره و همچنین در بخش های مختلف این بنا وقار و متانت خاصی به این ساختمان بخشیده اند. این کلیسا در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و یکی از جاذبه های گردشگری شهر کرمانشاه محوب می شود.
کلیسای پنطی کاستی از دیگر بنا های مذهبی متعلق به آشوریان کرمانشاه است، این کلیسای در خلال حکومت محمد رضا شاه در این ساخته شده و تاریخ ساخت آن به میلادی در حدود 1955 است. کوچه ی آرین در خیابان شریعتی کرمانشاه، محل ساخت این کلیسا است. بنا به گفته متولیان کلیسا توما ناصری این کلیسا را در کرمانشاه بنا کرد. دلیل نام گذاری این کلیسا را زمان اتمام ساخت آن می دانند، چرا که درست در عید پنطی کاستی یعنی مصادف با پنجاهمین روی پس از برخاستن عیسی مسیح از مرگ ، روند ساخت کلیسا به پایان رسید.
معماری بنا هم از دیگر مشخصه های این سازه به شمار می رود و مانند کلیسا های دیگر از نما و ساختی زیبا و ساده برخوردار است. آجر کاری های قرمز رنگ، نمای اصلی بنا را تشکیل می دهد و بخش های مختلف این کلیسا از هنر معماران برخوردار می باشد. محیط داخلی کلیسا هم مانند دیگر مکان مذهبی با بهرمنده از هنر های مختلف آذین شده است و فضای روحانی به کلیسا بخشیده است.
کلیسای نمازخانه یکی دیگر از کلیسای های شهر کرمانشاه بود که امروزه کارکرد قدیمی و اصلی خود را از ذست داده است، اما معماری بنا و شکل سازه با بافت مسکونی اطرافش دارای تفاوت می باشد، این کلیسا مانند بسیاری دیگر از بنا مجمود در محله فیض آباد با فرسودگی و تخریب مواجه است که بخش های مهمی از هویت شهری و بنا های معماری کرمانشاه در این محله فراموش شده قرار دارد.