جزیره ی فیل ها بمبئی هند
در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری بمبئی به جزیره ی فیل های رسیدیم ، جزیره ی زیبا با غار هایی شگفت انگیز و تاریخی، در خصوص اطلاعات کلی این جزیره و غار ها سخن گفتیم، اما بهتر است از قبل از پرداختن به زیبایی ها و بخش های مختلف غار های این جزیره ابتدا نگاهی کلی به جزیره ی فیل ها بندازیم. همانطور که در مطلب قبلی 2safar عنوان شد با ورود پرتغالی ها به این جزیره در حدود قرن شانزدهم میلادی، ناشناخته های این جزیره بیشتر مورد توجه قرار گرفت و در قرن 19 و 20 تحقیقات گسترده ای در مورد این جزیره صورت گرفت.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته این مجموعه ی بی نظیر متعلق به سال های ین 450 و 750 میلادی است که دخمه های پرپیچ و خم و معابدی زیبا در درون غار امروزه گردشگران بسیاری را به سوی خود می کشاند. غار های این جزیره نمایانگر برخی از برجسته ترین حکاکی های معابد هند که متعلق به آئین هندو و بودایی می باشند. این جزیره که امروز آن را با نام جزیره ی فیل ها می شناسند، نام محلی اش گراپوری (شهر غارها) است که این مجموعه ی شگفت انگیز و زیبا در 10 کیلومتری شرق دروازه هند در جنوب بمبئی قرار دارد. در طول قرن نوزدهم و بیستم ، مورخان و دانشمندان اطلاعات بسیاری در میان آثار آن کشف کردند و با مطالعات بیشتر در خصوص سبک معماری و کتیبه ها ، معابد غار این آثار باشکوه رمز یابی شدند و امروزه گردشگران می توانند از این مجموعه با چشمانی باز و اطلاعاتی وسیع دیدن کنند. یونسکو این غار را به عنوان میراث بشری ثبت کرده است اثری که بخش مهمی از تاریخ هند و بمبئی به شمار می آید.
طی قرن ها مردمی محلی این جزیره را به عنوان گراپوری می شناختند.اما با ورود پرتغالی ها به این بخش از هند در سال 1534 فصل جدیدی در تاریخ این شهر و این جزیره باز شد و جهان با این اثر باشکوه آشنا شدند. پرتغالی ها بر اساس مجسمه عظیم فیل برش خورده که بر روی دریا ایستاده بود، نام این مکان را جزیر فیل ها گذاشتند. هرچند امروزه نمی توان اثری از آن فیل عظیم را در این جزیره دید و گردشگران می توانند یقایای آن فیل غول پیکر را در حیات باغ وحش Jijamata Udyaan ببینند. انگلیسی ها در دوران حکومت شان بر هند در تلاش کردند ، آن را به بریتانیا ببریند و در اثر این تلاش ناکام بخش هایی از این اثر تاریخی بی نظیرآسیب دید.
گردشگران برای رفتن به این مکان باید سوار قایق و کشتی شوند و پس از طی کردن مسافتی در حدود 45 دقیقه به این جزیره می رسند.در این جزیره دو غار قرار دارد که در ادامه ی مسیر با این دو اثر آشنا خواهید شد. پس از پیاده شدن از کشتی یا قایق، گردشگران تا رسیدن به غار اول فاصله یک کیلومتری در پیش خواهند داشت، مسیری زیبا با درختان نارگیل و میمون هایی که بخشی از هویت این جزیره به شمار می روند. علاوه بر این ، برای رسیدن به غار باید 120 پله ای را به بالای تپه ای طی کنند که دروازه ی ورودی غار به شکلی باشکوه و زیبا پیشروی گردشگران قرار خواهد داشت.با ما در ادامه این مسیر باشکوه همراه باشید.
در متون هندو و بودائی اطلاعات چندانی در خصوص تاریخ این جزیره در دست نیست اما باستان شناسان در کاوش های خود، خبر از گذشته ای کهن در این جزیره داده اند، براساس یافته های باستان شناسان ، شواهدی به دست آمده که نشان دهنده ی سکونت انسان در چند قرن قبل از میلاد مسیح در این جزیره است، که به طور دقیق می توان آنها را متعلق به قرن دوم پیش از میلاد دانست، هر چند سکه هایی متعلق به Kshatrapas (ساتراپس غربی) از قرن چهارم پیش از میلاد در بخش هایی از این جزیره کشف شده است، اما به طور مشخص سکونت انسان از قرن دوم پیش از میلاد به بعد را در این جزیره می توان به عنوان یک سکونت گاه دایمی دانست. مهمترین دوره ی تاریخی این جزیره به امپراتوری گوپتا باز می گردد که بخشی از قلمرو این امپراتوری به شمار می رفت.
با این حال، این نشانه ها و بقایای باستانی به آثار موجود در غار های این جزیره ارتباط اندکی دارند وتنها در دوران امپراتوری گوپتا بخش های از غار تکوین شده اند .همان طور که می دانید آثار موجود در غارها متعلق به قرن پنج تا هشتم میلادی می باشند. بسیاری از باستان شناسان، بقایای غار های جزیره ی فیل ها را به دوران پادشاهی کرشناراجا از سلسله ی کلاچوری می دانند که به قرن ششم میلادی باز می گردد. از این رو، گردشگران می توانند در جزیره ای قدم بگذارند که چند هزار سال محل زندگی انسان ها بوده و از قرن پنج به بعد به عنوان یکی از نقاط تمدنی هند و جهان بخش های مهمی از تاریخ این کره ی خاکی را در خود حفظ کرده است.
بنابراین هیجان قدم گذاشتن در این جزیره ی سرسبز و زیبا را نمی توان از دست داد، تجربه ای که با توجه به اهمیت غار ها و بقایای موجود در آنها، ماندگاری و اهمیت بیشتری پیدا می کند. غار های جزیره فیل ها، امکان مطالعه ی ادبیات باستاتی و تاریخی معابد هندو و بودایی را برای متخصصان این حوزه مهیا ساخت و گردشگران امروزه به خوبی می دانند با آثاری مواجه هستند که با الهام از اساطیر، مفاهیم و اندیشه های معنوی هندو و بودا ساخته شده اند و بخش مهمی از هویت این دو باور تمدنی را پیش روی خود می بینند. گردشگران در غار های جزیره ی فیل ها، نماد شیوائیسم یا دین شیوایی که فرقه ای از دین هندوست را از نزدیک خواهند دید. پرستش شیوا محور اصلی این فرقه ی مذهبی است و گردشگران با نماد های عینی این باور مذهبی رو به رو هستند، یکی از ویژگی های خاص این جزیره معماری بی نظیر آثار و بقایای موجود در غار ها است، که عینیت بخشیدن باور ها و اساطیر داستانی هندو و بودایی را در نمود های معماری آن سازه ی شگفت انگیز مشاهده می کنند. با ما در 2safar همراه باشید تا در سفر به درون این غار ها با آنها آشنا شویم.
هنگامی که سفر به جزیره ی فیل ها را آغاز کردیم، با دنیایی ناشناخته و تازه رو به رو بودیم، که هر بخش و هر گوشه ی آن جنبه ای تازه و تجریه ای جدید به شمار می رفت. گردشگران هم در آغاز مسیرشان در سفر به جزیره ی فیل ها با حجم وسیعی از آثار و اطلاعات گسترده رو به رو هستند. از این رو، جزیره ی فیل ها مانند گوهری تازه برای گردشگران از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. اماوقتی از غار اصلی دیدن می کنیم و آثار و بنا های متعددی را در این مکان می بینیم، که آسیب های جبران ناپذیری به آنها وارد شده و بسیاری از بخش های هویتی ، تاریخی و هنری آن اثار از میان رفته اند. در نگاه اول مانند یک اثر تاریخی این اسیب ها را بخشی از ماهیت تاریخی آثار می دانیم. درحالی که جزیره ی فیل ها دارای آثاری مختلفی بوده که امروزه گردشگران در موزه های معروف دنیا می توانند اثر و نشانه ای از آنها ببییند و این آثر مورد غارت سود جویان خارجی و هند قرار گرفت.
به همین خاطر، گردشگران وقتی تابلو های سنگی و سنگ نگاره های تاریخی غار های مختلف جزیره ی فیل ها بخصوص غار اصلی را مشاهده می کنند، شاهد آسیب های انسانی و طبیعی جبران ناپذیری هستند که بخش های مهمی از تاریخ و هویت هندوستان را از میان برده اند، آثاری که مورد تخریب و غارت قرار گرفته اند. از یک سو ویرانی هایی که به دلیل سود جویی ، منفعت طلبی و حتی نادانی ایجاد می شود و از سوی دیگر ، دیگر، عوامل طبیعی که در از میان رفتن آثار شگفت انگیز جزیره بی دلیل نیستند.
اما یکی از واقعیت های تلخی که گردشگران در این جزیره با آن رو به رو می شوند، آسیب هایی است که جزیره ی فیل ها مانند سرزمین هندوستان از استعمار پرتغال و انگلیس برده است، با ورود پرتغالی ها به این جزیره بسیاری آثار و مجسمه های تاریخی و زیبا و همچنین مهم این جزیره به دلیل تلاش استعمارگران برای انتقال به سرزمین خود از میان رفته اند. از جمله ی توان به مجسمه ی فیل سنگی معروف این جزیه اشاره کرد که بخش های از آن دچار آسیب شده و بقایای امروزین آن را می توانیم، در یکی از موزه های بومی ببینیم. اما براساس یافته ها و روایات تاریخی در جزیره ی فیل ها اسب سنگی بزرگی هم وجود داشته که در تلاش برای انتقال آن به کشور پرتغال از میان رفت.
اما نباید این نکته را از نظر دور داشت که بسیاری از آثار انتقال داده شده در محوطه های باز جزیره قرار داشته اند، که امکان تخریب و ویرانی آنها وجود داشته و امروزه حداقل هویت آنها بخش های مهمی ا ز تاریخ این نواحی را در موزه های مختلف دنیا حفظ کرده است. با این وجود، بسیاری از تلاش های حفاظت و مراقبت از این جزیره، غار ها و آثار آنها در دروان انگلیسی ها صورت گرفت و حجم وسیعی از قوانین و در آن دوران تصویب شد و در اواخر قرن بیستم هم روند بازسازی و مرمت بخش های مختلف در دستور کار قرار گرفت و امروزه گردشگران این جزیره ی شگفت انکیز و زیبا را به عنوان یکی از میراث های بشری برای همیشه در خاطر خواهند داشت.
غار های معروف و نادر جزیره ی فیل ها، از سنگ های بازالت ساخته شده اند و که این غار ها شامل 5 گروه از غار های بسیار زیبا و نادر در ضلع غربی جزیره می شوند. که گردشگران آنها را تحت عنوان مجسمه های هندو می شناسند. اصلی ترین غار این محوطه، غار شماره ی 1 است که درست در مقابل بندر بمبئی قرار گرفته و رو به سمت آنجاست. مابقی غار های این هم در کنار غار شماره ی یک در اطراف هم قرار گرفتند و علاوه بر ورودی غربی به سمت غار شماره ی 1 ورودی های دیگری هم در ضلع شمالی و شرقی نیز قرار دارد. کلیه ی غار ها و معابد سنگی جزیره ی فیل ها در حدود 5600 مترمربع مساحت دارد که از نظر نمونه ای نادر و بسیار شگفت انگیز به شمار می آید.
غار شماره ی 1 در حدود 39 متر عمق دارد که، مجسمه ی بزرگ و زیبای شیوا نیز در آنجا قرار دارد، این معبد سنگی را محل زندگی شیوا می دانند، که داستان ها و افسانه های شیویسم را روایت می کند و گردشگران می توانند بر روی نقشو حکاکی شده ی این غار تصاویر و روایت های این باور هندی را نظاره کنند. البته بسیاری این غار را غار بزرگ هم می نامند، که از یک تالار مربع شکل تشکیل می شود. قدمت این مکان به حدود 500 تا 600 سال پیش می رسد. یکی از نکات جالب برای گردشگران ورودی اصلی این تالار بزرگ است، چرا که ورودی این تالار نسبت به ساختار آن کوچک است و محیط بزرگ و زیبایی را در درون خود پنهان کرده است، این وردی در قسمت شمالی قرار گرفته و دو ورودی دیگر هم در قسمت ها غربی و شرقی تعبیه شده اند. این تالار به شکلی است که یک مربع بزرگ در وسط قرار می گیرد و غار های دیگر در درون غار اصلی مانند اتاق های کوچک به تالار متصل می شوند.
از قسمت های دیدنی و جذاب این غارها ستون های سنگی و زیبایی هستند که در سراسر غار قابل مشاهده اند، گردشگران از ورودی ها تا قسمت های داخلی غارهامی توانند ستون های متعدد این مجموعه را به صورت ردیفی و منظم در کنار هم ببینند که یکی از مشخصه های اصلی معماری این غار های به شمار می روند حتی سقف غار ها تحت پوشش اتصال و بهم رسیدن ستون ها قرار می گیرد که نمایی زیبا به این مجموعه ی بی نظیر بخشیده است. یکی از رخ داد های تلخ این غار های آسیب هایی که بنا بر گفته ی تباستان شناسان در دوران پرتغالی و انگلیسی ها به این مکان تاریخی وارد شده و بسیاری از نقوش و مجسمه های معبد آسیب دیده اند و گردشگران می توانند، زخم های وارد شده ی استعمار را بر پیکر این سرزمین غنی، به صورت نمادین در این معابد زیبا و باشکوه ببینند. در ادامه مسیر سفرمان به غار شماره ی یک با مجسمه ها، معبد ها و جزیئیات بیشتر این مکان تاریخی آشنا می شویم و زیبایی های گوشه گوشه ی آن را از نزدیک خواهیم دید.
ذر ادامه ی سفر به جزیره ی فیل ها، با غار بزرگ و اصلی این جزیره رو به رو شدیم، این غار را غار شماره 1 علامت گذاری کرده اند، که مهمترین نمود های مذهبی و دینی هندوئیسم را می توانم در این مجموعه مشاهده کرد.تریمورتی، مفهومی به معنای اتحاد سه ایزد هندو است که به یک دین یگانه پرست تبدیل شده، اما در غار اصلی جزیره گردشگران با یکی از نماد های اصلی این دین رو به رو می شوند. در قسمت جنوبی غار و درست رو به روی ورودی شمالی غار یک سنگ نگاره ی بزرگ به ارتفاع 6 متر خود نمایی می کند، که گردشگران را به سوی خود می کشاند. این مجسمه ها را با نام های ساداشیوا و ماهشورتی نیز می شناند که نمادی از شیو هستند. تریمروتی که به معنای همان اتحاد سه ایزد هندو هستند، در این بخش غار اصلی قابل مشاهده می باشند، سه سری که نشان دهنده ی ایجاد، نگهداری و نابودنی هستند. البته در برخی از متون و نسخ خطی هندی، این سه را نماد خرد نیز می دانند.
اگر مقابل این سنگ نگاره قرار بگیرید، چهره ی نیمه ی راست مقابل تان یا همان چهره ی غربی سنگ نگاره، وعده ی زندگی و خلاقیت را به تصویر کشیده و جوانه نیلوفر آبی را نگه داشته است، این تصویر نمادی از برهما به معنای خالق است، که نمود زنانه ی شیواست. چهره ی سمت چپ هم تصویر مردی جوان را نشان می دهد که نماد ویرانگری و نابودی است. چهره ی بزرگ میانی هم که در حال مراقبه است، نمود نگهدارنده ویشنو است. این تصاویر نمود های باور ها اعتقادات شیویسم را نشان می دهند که بخش اساسی و اصلی دیدن هندو به شمار می روند که در غار اصلی در معرض دید گردشگران قرار دارد.
از دیگر آثار زیبا و شگفت انگیز این غار می توان به اثر بسیار زیبای آردهاناریسوارا اشاره کرد. مجسمه ای مرکب از نیمه شیوا و نیمه پارواتی، که در بسیاری از نمود های مختلف آن را نیمه مرد و نیمه زن می شناسیم. این تصویر برگرفته از افسانه ی گانگادهارست. در این تصویر شیوا در سمت راست و پارواتی در سمت چپ قرار گرفته اند. بر اساس این افسانه شیوا رود گنگ را از آسمان به زمین می آورد و نکته جالب توجه در این خصوص، هنرمندی خالقان این اثر شگفت انگیز است که به زیبایی هرچه تمام تر این افسانه را به تصویر کشیده اند و یک الهه در سه بدن را به طرز شگفت انگیزی حکاکی کرده اند.
این سنگ نگاره به طول 4 متر، در ارتفاع 5 متر در معرض دید گردشگران قرار دارد. هرچند این سنگ نگاره در دوران استعماری آسیب های فراوانی دیده است و قسمت های پایینی آن از میان رفته است، بخش های و جزئیات مختلف این سنگ نگاره یکی از حیرت انگیز ترین آثار حکاکی شده ای است که گردشگران خواهند دید. آثاری که بخش های مختلفی از هویت، تاریخ و افسانه های هندو را روایت می کند و گردشگران در این مکان غریب می توانند شاهدان این آثار تاریخی باشند، آثاری که بخش مهمی از تاریخ هندو بمبئی را نمایان می کند و لذت سفر و هیجان تجربه ای جدید را برای گردشگران در پی خواهد داشت. با ما در ادامه ی مسیر همراه باشید.
جذابیت و زیبایی عنصری است که در هنگام معرفی بناها، مکان ها و فضا ها گردشگران را شیفته ی خود می کند و هنگام معرفی چنین فضا هایی پرداختن به عناصر جزئی امری لازم به نظر می رسد، عناصر که هر کدام در بردارنده ی هویت، زیبایی و جذابیت خاص خود می باشند. از این رو، ما در سایت 2safar می خواهیم هر آنچه که امکان بازگو کردنش فراهم باشد، را به شما منتقل کنیم و شناختی کلی و جامع نسبت به مکان های اینچنین پیدا کنید.
بخش های زیبا و دیدنی غار اصلی همچنان پیش روی ما هستند و ما در این مسیر به آنها خواهیم پرداخت. بر روی دیوار شرقی غار سنگ نگاره ی عظیم دیگری به ارتفاع 5 متر قرار دارد که باور های باستانی هندو را در خصوص وابستگی متقابل جنبه های زنانه و مردانه ی جهان را به تصویر کشیده است، سنگ نگاره ای زیبا و بسیار هنرمندانه به نوعی تداوم و نابودی جهان را در کنار هم ترسیم می کند.بخشی از مجسمه زنانه است با اندام، شکل و مشخصه های زنانه و نیمه دیگر آن مردانه می باشد، که در اعتقادات شیویسم، نمادی از تعالی دوگانه ی جنسیت به شمار می رود و قدرت انرژِ یکپارچه می شود و نشان دهنده عدم تفکیک نشدن آگاهی و روح می باشند. نکته ای که گردشگران در مقابل این سنگ نگاره خواهند دید، حکاکی جزئیات جسمی و جنسی، در کنار زیور آلات مردانه و زنانه ای است که بر روی سنگ های این غار بکار رفته است. این سنگ نگاره به آردانایشوارا می نامند و که اثر فاخر و باشکوه و هنرمندانه محسوب می شود و دیدن آن برای گردشگران هیجان بسیاری را به دنبال خواهد داشت.
یکی دیگر از نقوش سنگی زیبا غار اصلی تحت عنوان به قتل رساندن آندهاکا توسط شیواست، که به روایت برخی از افسانه ها و اساطیر هندو باز می گردد، گردشگران در این بخش از غار هم علاوه دیدن هنرمندی سنگتراشان و هنرمندان ، می توانند با بخش های از باور های هندو شویسم آشنا شوند، و بخش های دیگری از داستان پر پیچ خم انسان در این دنیا را مشاهده کنند. این تابلو حکاکی شده هم در حدود 3 متر ارتفاع دارد و تصویر آن قتل را به زیبایی هرچه تمام تر ترسیم کرده است. در دیواره ی جنوب غربی غار هم، عروسی شیوا و پارواتی به تصویر کشیده شده، که در افسانه های هندی به این رویداد Kalyanasundara می گویند، که برای مطالعه بیشتر خواندن این افسانه درام خالی از لطف نخواهد بود، که جزئیات آن با هنرمندی در دل صخره های سنگ جزیره ی فیل حکاکی شده است.
از تصاویر معروف دیگر این غار می توان به شیوا در یوگا(Shiva in Yoga) اشاره کرد که در کنار درب ورودی قسمت شمالی قرار دارد و شیوا را در حال یوگا نشان می دهد، متاسفانه قسمت های عمده ای از این تصویر سنگی آسیب دیده اما همچنان اثری فاخر، تاریخی و اعتقادی است که بخش هایی از هویت مذهبی و باور های اعتقادی هندو را غالبی و زیبا در معرض دید گردشگران قرار داده است. این تابلو سنگی زیبا یکی از آثار مورد توجه باستان شناسان و کارشناسان است چرا لایه های مختلفی از باور، هویت و تاریخ هند را به نمایش می گذارد. با ما هم قدم باشید.
در ادامه معرفی آثار و سنگ نگاره های شگفت انگیز غار اصلی جزیره ی فیل ها به ناتاراجا(Nataraja) می رسیم. ناتاراجا به معنای خدا رقص است که در قسمت غربی ورودی شمالی غار اصلی می توانید شیوا را در نقش ناتارجا، ارباب رقصندگان ببینید. که به آن نیتامورتی هم گفته می شود. این سنگ نگاره دارای ارتفاعی در حدود 4 متر است که در 3 و نیم متر پهنا نمایی بسیار زیبا دارد که متاسفانه قسمت وسیعی از این اثر بی نظیر به شدت آسیب دیده و از بین رفته است، با این وجود، با توجه به بقایای برجامانده، شیوا در حالتی رقصنده به نمایش ترسیم شده و جزئیات بسیار زیبایی در کنار این تصویر از دل سنگ بیرون کشیده شده اند. این سنگ نگاره بخش هایی از زندگی زاهدانه و معناگرایانه هندوها را منعکس می کند.
تابلوی سنگی دیگری که در معرض دید گردشگران قرار دارد و آنها می توانند مانند یک کتاب صفحه های آن را ورق بزنند، سنگ نگاره ای است، که شیوا و پارواتی را در کوه کایلاشا(Kailash) نشان می دهد و روایت گر یکی از افسانه های هندی دیگر در غار اصلی است. در واقع این تابلو های سنگی بزرگ داستان های مصوری هستند که در خلال قرن 5 تا 6 میلادی در این مکان به عنوان عنصری ماندگار از هویت و باور های اعتقادی هندو وبودا ساخته شده اند . امروزه گنجینه ی بسیار ارزشمندی برای اعتقادات مذهبی هندوها محسوب می شوند و همچنین گردشگران بسیاری را در نقاط مختلف جهان برای بازدید از این اثر شگفت انگیز به بمبئی و جزیره ی فیل ها می کشاند، سفری که هیجان و کشف دنیاهایی تازه را به ارمغان خواهد داشت.
حرم لینگا(Linga) یا به معنای دقیق تر زیارتگاه مرکزی است در غار اصلی قرار گرفته و شامل یک مربع سنگی با در های ورودی جانبی است. این زیارتگاه هم متعلق به شیوا ست که دو نگهبان، در مقابل در های این زیارتگاه به صورت سنگ نگاره های بزرگ حکاکی شده اند و گردشگران از هر سمت که وارد غار اصلی شوند می توانند این زیارتگاه مرکزی را مشاهده کنند. باور های در غار اصلی جزیره ی فیل ها نمای اساطیری به خود می گیرد و گردشگران هم لذت سفر به هند را می توانند در این غار بچشند.
اما این تنها زیارتگاه غار اصلی نیست، گردشگران در قسمت های شرقی تالار اصلی می توانند حرم شاکتیسم یا همان شاکتی پرستی و شاکتام را ببینند، شاکتیسم در کنار شوایسم و ویشنویسم سه شاخه ی اصلی هندوئسیم را تشکیل می دهد. هنگامی که گردشگران به این غار های قدم می گذارند، پا به دنیای هندوئیسم گذاشته اند، دنیای که شاید در این مکان با آن آشنا می شوند و اگر اطلاعات هم در خصوص این دین وجود داشته، با بخش های اصلی و مهم این هویت دینی مردمان هند آشنا می شوند و می توانند پازال های مختلف آن را از نزدیک لمس کنند. سنگ نگاره یها غار اصلی در نگاه اول به هم شبیه اند، اما هر کدام بخش مهمی از باور های هندو را روایت می کند و هر تابلوی سنگی دربردانده داستان ها و رمز های بسیاری است که هر بخش آن اهمیت ویژگی پیدا می کند و پس از بیرون آمدن از غار اصلی بدون شک در عین هیجان دیدن چنین فضایی از آسیب های بخش های مهمی از سنگ نگاره ناراحت خواهید شد.
مجموعه ی آثار زیبا و دیدنی جزیره ی فیل ها تنها به غار اصلی خلاصه نمی شود و گردشگران می توانند در کنار آثار شگفت انگیز غار اصلی در دیگر غار های همجوار آن بنا ها و آثار مختلفی را در دیگر غار های این جزیره ی زیبا مشاهده کنند. در جنوب شرقی غار بزرگ، غاری ناتمام وجود دارد، که ستون های ویران شده این غار در دهه ی 1970 میلادی مورد مرمت قرار گرفتند. این شامل دو اتاق و محوطه ی کوچک می باشد.
غار شماره 3 هم در کنار غار شماره ی 2 قرار دارد، این غار در ایوان ورودی اش شش ستون دارد و مساحت خود ایوان در حدود 26 در 11 متر می باشد. در درون ایوان غار شماره ی 3 گردشگران می توانند چهار ستون دیگر را هم ببینند که در سالهای اخیر بازسازی شده اند. در درون این غار 3 اتاق تعبیه شده و یک زیارتگاه در درون این غار قرار دارد. زیارتگاه این غار احتمالا متعلق به لینگاست ، مساحت این زیارتگاه در حدود 30 متر است و گردشگران می توانند بر روی قسمت های مختلف این این بنا و دو اتاق همجوارش آثار و نشانه های متعلق به هندوان را نظاره گر باشند.
متاسفانه دو غار شماره 4 و 5 به شدت آسیب دیده اند و آثار هنری و مذهبی آنان هم تخریب شده اند. گردشگران در ایوان غار چهارم اثری از ستون نخواهند یافت ، اما زیارتگاهی را که بر اساس آثار برجای مانده می توان به شیوا نسبت دارد را در درون این زیارتگاه خواهند دید. در درون این غار، سه اتاق هم به عنوان نماز خانه قرار دارند. اما در غار شماره 5 هیچ اثری از آثار هنری را نمی توانید پیدا کنید و به نوعی این غار اثری ناتمام به شمار می آید.
در کنار غار اصلی یا همان غار شماره ی یک، گردشگران می توانند آثار متعلق به بودائیان را از نزدیک ببینند، غار های شماره ی 6 و 7 دو غاری هستند که بر اساس یافته های باستان شناسان، متعلق به بودائیان است که اولین ساکنان این جزیره به شمار می آیند. غار شماره ی 6 در جزیره ی فیل ها، به معبد سیتابائی(Sitabai) معروف است، که دراای ایوانی با چهار ستون می باشد. تالار اصلی این غار دارای سه اتاق است، که اتاق مرکزی این غار زیارتگاه بوده و دیگر اتاق ها محل استراحت و استفاده ی راهبان بودائی بوده است. گردشگران در این کنار به استثنای درب زیارتگاه اصلی هیچ اثر هنری و تزئینی را نخواهند دید. اما این غار از لحاظ تاریخی نیز دارای اهمیت است، چرا که پرتغالی ها، پس از حضور در این جزیره و شبه قاره ی هند در خلال سالهای 1534 و 1682 این غار را به کلیسای خود تبدیل کرده بودند.
غار دیگر این جزیره ی غار شماره 7 است که در ضلع شمالی غار سیتابائی قرار دارد، که در این غار می توان آثاری از بودائیان قرن دوم پیش از میلاد را از نزدیک ببینند. جزیره ی فیل ها، مکانی است، که بدون شک، گردشگران را شیفته ی خود خواهد کرد و ما در این مسیر با شما خواهیم بود تا جاذبه ها و بخش های مختلف این جزیره ی اسرار آمیز را با هم بشناسیم.