حوض شمسی دهلی هند
جاذبه های گردشگری جهان - حوض شمسی دهلی هند
جاذبه های تاریخی شهر دهلی را می توان مهمترین بخش از جاذبه های گردشگری این شهر دانست، چرا با وجود تحولات سیاسی متعددی که دهلی شاهد آن بوده است، بنا ها و آثار گوناگونی از دوره های زمانی متفاوت در این شهر برجای مانده و گردشگران در کنار دیدن جاذبه های مختلف و لذت بردن از جنبه های زیباشناسی متنوع، روایت تاریخی این بنا ها را نیز خواهند دید ، اما نکته جالبی که از میان این بنا ها به چشم خورد، تلاش های مختلف و گاه متضادی است که امروز پس از گذشت قرن ها در کفه ی ترازو قرار می گیرد و راستی آزمایی تاریخ آغاز می شود و گردشگران هم در این راستی آزمایی می توانند تنها ببینده ای ساده باشند و یا چون دانش آموزی هوشیار به گوش باشند.
این بار 2safar شما را با مکان تاریخی دیگری آشنا می کند که به دوران مملوکیان دهلی باز می گردد. حوض شمسی مخزن ذخیره ی آبی است،که به دستور شمس الدین ایلتمیش(از مشهور ترین سلاطین مملوکیان دهلی که داماد قطب الدین ابیک بود و نام های دیگری مانند التمش و ایلتتمش نیز به او گفته می شد) این مخزن آب در نزدیکی مهرولی شهر دهلی ساخته می شود و امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر دهلی شناخته می شود.
بر اساس گفته های محلی، که بیشتر مانند یک داستان اسطوره ای است، سلطان مملوکی در خواب پیامبر اسلام را از نزدیک می بیند، و پیام بر اورا به محل مخزن آب برده و دستور ساخت حوض را به او می دهد. سلطان مملوکی پس از بیدار شدن به همان نطقه می رود و رد پای اسب پیامبر را در آنجا می بیند، ابتدا دستور ساخت یک بنای بر روی رد سم اسب را می دهد و سپس ساخت مخزن ذخیره ی آب آغاز می شود. از همین رو، اسم این حوض هم به واسطه ی نام کوچک ایلتتمیش، شمسی گذاشته می شود.
افسانه های و حکایت متعددی در خصوص چگونگی ساخت این حوض تاریخی وجود دارد، اما جدا همه ی آن گفته، حوض شمسی یک اثر عمرانی بسیار مفید برای پایتخت مملوکیان به شمار می رفت. در ابتدای شکل گیری مخزن آب مساحت تقریبی اش به حدود 2 هکتار می رسید و بنای گنبدی شکل و مقدسی هم که بنا شده بود در وسط این مخزن آب قرار داشت، بنایی گنبدی شکل با دوازده ستون که تنها راه دسترسی به آن از طریق قایق بود. مخزن به واسطه ی اهمیت اش برای شهر از وجهه ای مقدس برخوردار شده بود و اهمیت کارکردی آن باعث مقدس دانستن آن می شد، از رو در کنار مخزن گردشگران شاهد بنا های تاریخی دیگری نیز هستند، بنایی مانند جهاز محل و یا مقبره ی بزرگان دهلی مانند شاعر پارسی گوی عبدالحق دهلوی نیز در اطراف و حاشیه ی حوض شمسی از دیگر جاذبه های تماشایی این مکان تاریخی است.
یکی از ویژگی های خاص حوض شمسی کانال های انتقال به کاخ ها و زمین های اطراف حوض شمسی است که اهمیت آن را بیشتر نشان می دهد. با این حال، گردشگران در کنار این مکان تاریخی، می توانند از سفر به دهلی لذت ببرند و سفری که همچنان در این شهر تاریخی و باشکوه ادامه دارد.