دروازه ی لاهور دهلی هند
جاذبه های گردشگری جهان - دروازه ی لاهور دهلی هند
بنای تاریخی دیگری در قلعه سرخ یا همان لال قلعه، جاذبه ی گردشگری دیگری است که در ادامه ی مسیر 2safar در شهر تاریخی و زیبای دهلی با آن آشنا خواهیم شد. دروازه ی لاهور دروازه ی اصلی قلعه است که در قسمت شمالی قرار دارد و به دلیل قرار داشتن در مسیر لاهور ( که امروزه بخشی از قلمرو کشور پاکستان است) آن را دروازه ی لاهور نامیدند. این دروازه به واسطه ی ساختار و شکل زیبایش امروزه به یکی از نماد های دولت هندوستان بدل شده، هرچند این نماد سازی در دوران حکومت بریتانیا شکل گرفت و مردم دهلی به عنوان هدف در آرزوی برافراشته شدن پرچم هندوستان بر فراز این دروازه بوده اند، که با پیروزی جنبش استقلال هندوستان و خروج نیرو های بریتانیایی این رویا تحقق یافت و پرچم هندوستان امروزه به یکی از المان های اصلی این دروازه بدل شده و در روز استقلال کشور هم مراسم رسمی در این دروازه برگزار می شود.
دروازه ی لاهور مانند یک دژ دفاعی یا یک سنگر مستحکم در دوران اورنگ زیب فرزند شاه جهان و ششمین پادشاه امپراتوری گورکانی ساخته شد. اورنگ زیب برخلاف خواست و میل شاه جهان، از پادشاهی برادرش شاه شجاع سر باز زد و با فتح آگرا و حبس پدرش بر تخت سلطنتی هندوستان تکیه داد و مدت زمان کوتاهی سکان دار امپراتوری گورکانی شد، که در نهایت به قتل رسید و از سلطنت دور ماند. یکی از اقدامات او ساخت همین دروازه ی قرمز رنگی است که امروزه می توان آن را به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی شهر دهلی نام برد، که امروز به طور یک سنت، محل سخنرانی نخست وزیر هندوستان در روز هند و استقلال این کشور است.
دروازه ی لاهور از سه طبقه تشکیل شده، که در این پلان کلی و عظیم دو برج نیمه هشت ضلعی در طرفین قرار گرفته اند و پنجره های متعددی نیز در قسمت های مختلف بنا تعبیه شده که امروزه به دلالیل امنیتی این پنجره های پوشیده اند. هنگامی که در مقابل این بنای زیبا می ایستید، المان های معماری رایج در دوران گورکانی در آن موج می زند و در واقع شما با سازه ای اصیل و با هویت رو به رو هستید، از الگوهای رایج درمعماری تلفیقی (معماری ایرانی، مغولی و هندی) آن دوره بهره برده است. این بنا با تزئینات زیبا و شکیل اش هنوز هم چشم نواز و دیدنی است و گردشگران می توانند شاهد هنر های معماری مختلفی باشند که با دیرینگی تاریخی شان ارزش بیشتری پیدا می کنند.
ارتفاع تقریبی بنا در حدود 10 تا 11 متر است که در برخی متون ساخت این دروازه را مورد انتقاد شاه جهان می دانند، چرا به گفته شاه جهان عروسی را با حجاب پوشانده اند، که در این جان منظور از عروص قلعه ی زیبای سرخ یا لال قلعه است که بنایی رفیع و مستحکم در مقابل آن علم شده است. با این حال، دروازه ی لاهور اثر تاریخی دیگری است که گردشگران در شهر دهلی و در قلعه سرخ شاهد آن خواهند بود. با ما در 2safar همراه باشید تا با داستان های تاریخی دیگر این سرزمین آشنا شویم.