دروازه ی هند بمبئی

جاذبه های گردشگری جهان - دروازه ی هند بمبئی

2safar

گاهی در شهر های مختلف جهان برخی بنا ها و آثار شهرت و ماندگاری بسیاری دارند، آثاری که بر اساس هدف های دیگری ساخته شدند و امروزه به نمادی بر خلاف تمام آن برنامه های اولیه تبدیل شده اند، نمادی که معرف و هویت شهرت وابسته به آن المان هاست و گردشگران و میهمانان شهر به دلیل شهرت شان، همیشه آن شهر را با نمادش به خاطر می آورند. بمبئی هم یکی از این شهر های تاریخی است که بنا و آثار متعددی را در خود جای داده و هر کدام از این بنا می توانند، نمادی و نشانی برای این شهر شلوغ و پرجاذبه باشند. اما امروزه طاق نصرتی سنگی و زیبا، المانی مشخص در مقابل دریای عمان است، که کشتی ها و قایق ها در مقابلش صف می کشند و نظاره گر این اثر قرن بیستمی خواهند بود.

2safar

امروز 2safar به سراغ اثری می رود که آن را می توان نماد مومبای دانست، اثری که می خواستند نماد بر شکوه سلطه استعمار انگستان باشد، درحالی که با استقلال هند این اثر به نمادی برای این کشور بدل شد و دروازه ای تازه به روی آینده باز شد. گردشگران این اثر زیبا و باشکوه را می توانند در لبه ی بندرگاه یا همان بندر آپولوی قدیم در جنوب شهر بمبئی و در منطقه ی گُلابا (Colaba) مشاهده کنند. دروازه ی هند درست در جایی بنا شد که کشتی ها در هنگام ورود به بمبئی از مقابل آن عبور می کردند و امروزه هم با وجود تغییر در سبک و ساختار سیستم حمل و نقلی همچنان موقعیت خاص اش را به عنوان یک جاذبه ی گردشگری فاخر حفظ کرده است.

2safar

پس از سفر جورج پنجم و ملکه مری به بمبئی در خلال سال 1911، فرماندار وقت بمبئی به نام سر جورج سیدنام کلارک طرح ساخت بنایی فاخر و زیبا به منظور یادبود این سفر را مطرح کرد، اما عملیاتی شدن این طرح بیش از یک دهه به طول انجامید، ابتدا تاییدیه آن در سال 1914 به تصویب رسید. برای اجرای طرح باید ابتدا بندرآپولو بازسازی می شد و این بخش هم تا حدود پایان جنگ جهانی اول در حدود سال 1919 به طول انجامید و روند ساخت این اثر آغاز شد و در حدود سال 1924 روند ساخت بنای دروازه ی هند به پایان رسید، دروازه ای که به مانند یک یادبود پیروزی شکوه و عظمت امپراتوری انگستان را در اذهان یاد آور می شد. ارتفاع کلی دروازه در حدود 26 متر است، مانند جامعه ی بمبئی یکی از نمود از تکثر و تنوع فرهنگی به شمار می رود، گردشگران در این بنا شاهد المان های معماری هندی-ساراکانیک و اسلامی(ایرانی) را شاهد باشند. معمار اثر باشکوه جورج ویت طراح و معماری اسکاتلندی بود که برای ساخت این سازه ی زیبا از سنک بازالت استفاده کرد، سنگ بازالت سنگی زرد زنگ است است که از مشخصه های اصلی بنا به شمار می رود. همچنین از المان های مشخص این اثر می توان به 4 برجک برجسته بر فراز این طاق نصرت زیبا اشاره کرد که در کناره های گنبد مرکزی بالای سازه قرار دارند.

2safar

دروازه ی هند قرار بود، نماد حضور و استیلای انگلیسی ها بر هند باشد، در حالی با خروج آخرین کشتی حامل سربازان انگلیسی در خلال سال های 1945 تا 1948 به نماد استقلال هند تبدیل شد و امروزه در میان گردشگران کمتر کسی با دیدن دروازه ی هند، به یاد جورج پنجم و ملکه مری می افتد.