جاذبه های گردشگری جهان - درگاه نظام الدین اولیاء دهلی هند
اگر با ما در شهر دهلی همسفر بوده باشید، تا اینجای سفر متوجه شده اید، که تاریخ شهر دهلی با امپراتوری ها و حکومت هایی گره خورده که بخشی از تمدن اسلامی به شمار می رفتند، امپراتوری های مسلمانی که در شبه قاره ی هندوستان و افغانستان برای قرن ها حکومت کردند، اما با این وجود، ساختار تکثر گرای هند همچنان پررنگ ماند. از این رو، در شهر دهلی با آثاری روبه رو هستیم، که بخشی از تمدن اسلامی محسوب می شوند و مانند ایران، آرامگاه های بزرگان مذهبی و دینی امروزه بخشی از جاذبه های گردشگری و تاریخی این کشور ها به شمار می آیند. در غرب شهر دهلی و در منطقه ای پرازدهام و درست در نزدیکی آرامگاه همایون، یکی از بنا های تاریخی کشور هند و شهر دهلی را خواهیم دید، بنایی که با نام درگاه نظام الدین یکی از جاذبه های دیدنی و تماشایی شهر دهلی است.
اما نظام کیست؟ نظام الدین اولیا یکی از عرفای و صوفیان معروف برجسته ی قرن هشتم هجری قمری بوده است که اهل بخارا بود و به دنبال سیر و سلوک عرفانه در طریقت چشتیه راهی شبه قاره می شود و پس از اقامت کوتاه مدت در لاهور، ساکن دهلی شده و در این شهر به خاک سپرده می شود. او در دوران حیاتش مورد توجه بزرگان و پادشاهان مسلمان قرار می گیرد و از جایگاه بالایی بین مردم برخوردار بوده است، به نوعی که پس از مرگش هم پیروان ایشان آرامگاه اش را به هنوان یک زبارت گاه مورد احترام قرار دادند.
در بسیاری از متون از او با لقب شاه یاد شده و او را شاه نظام الدین اولیء خطاب می کردند، آرامگاه او توسط یکی از پادشاهان دهلی با نام محمد تغلق ساخته می شود و در خلال دوره های مختلف تاریخی آرامگاه نظام الدین اولیاء بارها از سوی پیروان ایشان مورد مرمت قرار می گیرد و شکل بنای کنونی از 5 قرن پیش تا کنون به همین صورت باقی مانده است. اما یکی از خاص ترین ویژگی های این مکان، تبدیل آرامگاه نظام الدین به مکانی برای دفن بزرگان دهلی است، بزرگانی که به واسطه ی ارادتشان به نظام الدین اولیاء خواستار دفن شدن جسدشان در نزدیکی ایشان بوده است. از جمله این افراد می توان به مقبره ی امیر خسرو دهلوی شاعر معروف پارسی گو هندوستان( که به سعدی هند معروف است)، جهان آرا بیگم دخترِ شاعر شاه جهان( امپراتور گورمانی) و برخی دیگر از بزرگان امپراتوری گورکانی اشاره کرد.
گردشگران در این مکان با مجموعه ای تاریخی و مذهبی رو به رو هستند که همیشه پیروان عقاید صوفیانه در آن جا حضور دارند و به عبادت و برگزاری مراسم مشغول می باشند، که البته برای گردشگران حضور در چنین فضا هایی تجربه جدید به شمار می رود. بنای آرامگاه نظام الدین اولیاء هم اثری فاخر و زیبا است که بر اساس المان های معماری رایج در عصر گورکانیان ساخته شده است. از این رو، گردشگرانی که به این مکان قدم می گذارند، علاوه بر دیدن، بنایی تاریخی، مراسم هایی صوفیانه و مقابر بزرگانی دیگر، می توانند گستره ی تکثر مذهبی و آئینی در هندوستان را نیز از نزدیک حس کنند، نکته ی مهمی که شاید تنها در هندوستان و در شهر های مختلف این کشور بتوان این حجم از تنوع هویتی را مشاهده کرد.