دیوان خاص دهلی هند

جاذبه های گردشگری جهان - دیوان خاص دهلی هند

2safar

در سرزمین های کهن تاریخ با شاخ و برگ فرهنگ و هنر زیبا ترین جاذبه ای است که گردشگران می توانند شاهد آن باشند، درختی که با گذر زمان ارزش و قیمت آن بیشتر می شود و عناصر فرهنگی و هنری اش نیز جایگاه بالاتری می یابد، این بار 2safar قصد دارد شما را بنایی دیگر و اثر تاریخی دیگری در شهر دهلی و در همان قلعه سرخ یا لال قلعه( که پیشتر در سایت 2safar شما را با این قلعه زیبا و تاریخی آشنا کردیم و شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت مراجعه کنید) آشنا کند. بنایی زیبا، اثری فاخر و تماشایی که نمونه ی بی نظیری از شکوه دوران امپراتوری گورکانیان مغول در شبه قاره هندوستان است.

2safar

دیوان خاص، از نام نشان این مکان پیداست، که مکانی برای دیدار امپراتوری با خواص، نخبگان و اشراف بوده که درست در کنار دیوان عام قرار دارد و شاید همین خاص بودن آن چنین شکوه و جلالی را هم در پی داشته است. این بارگاه شاهانه روایت گر بخش های مهمی از تاریخی هندوستان است که امروزه گردشگران از این مکان به عنوان یکی از شیک ترین بخش های قلعه ی سرخ دیدن می کنند. دیوان خاص مجموعه ی بی نظیری از هنر است، هنری که سراسر بر روی سنگ های مرمر سفید آفریده شده و هنر مندان هندو در آن دوره ی تاریخی سنگ سخت مرمر و البته زیبا به عرصه هنر آفرینی شان بدل کرده اند.

2safar

نقش برجسته و حکاکی شده بر روی دیوار های ستون های، واقعا حیرت انگیز و جادویی هستند ، جالب اینجاست که این تالار با شکوه پر است از اشعار فارسی که نفوذ فرهنگی قلمرو فرهنگی ایران را در آن دوره ی تاریخی نشان می دهد، شاید برای تعریف بهتر دیوان خاص بهتر است به یکی از شهر های معروف حکاکی شده بر روی سنگ های مرمر این تالار اشاره کرد، که می گوید:

اگر فردوس بر روی زمین است همین است و همین است و همین است

جالب اینجاست، که این شعر به خط نستعلیق نوشته شده و در کنار آن هم می توان اشعار فارسی متعدد دیگری هم مشاهده کرد ، بسیاری از این اشعار آسیب دیده اند اما می توان اثر و نشانه های آن را دید. از دیگر هنرهای بکار فته در این تالار می توان به طلا کاری های ستون ها ها اشاره کرد که در کنار نقره کاری و منبت کاری و طلا کاری های سقف این تالار عرصه بی نظیری از هنر طلاکاری و معماری بوده اند، که متاسفانه در دوره های معاصر و در خلال آخرین حاکمان هند، بسیاری از طلا های بکار رفته در بخش های مختلف این مکان توسط شاهان برداشته شده اند.

2safar

اما تاریخی ترین بخش دیوان خاص، تخت طاووس بوده که در خلال حمله نادر شاه افشار به هندوستان، یعنی در حدود سال 1739 میلادی، تخت طاووس به ایران برده می شود و به یکی از مهمترین و معروف ترین غنایم نادر شاه از هندوستان بدل می گردد ، البته تخت طاووس پس از نادر تخریب می شود و جواهرات آن برداشته می شوند، اما در دوران فتحعلی شاه قاجار بر اساس طرح همان تخت، تخت دیگری با همان نام ساخته می شود.

2safar

با این وجود، تالار خاص همچنان ویژگی خاص خود را حفظ کرده و امروزه هم یکی از خاص ترین بخش های قلعه ی سرخ به شمار می آید که در میان گردشگران طرفداران بسیاری دارد، تالاری که هنوز هم چشم نواز، دیدنی و خاص است.