علاء منار مجموعه ی منار قطب دهلی هند

جاذبه های گردشگری جهان - علاء منار مجموعه ی منار قطب دهلی هند

2safar

در مجموعه منار قطب در شهر دهلی، علاوه بر مدرسه و مقبره ی علاءالدین خلجی، بنای دیگری وجود دارد، که از ابتدا بنای نیمه تمام ماند و امروزه هم خرابه های آن بنای نیمه تمام برای گردشگران جذابیتی تاریخی به شمار می آید. علاء الدین خلجی دومین پادشاه سلسله مسلمان خلجی در هند و از مسلمانان متعصب و تندرو، پادشاهی به تمام معنا جاه طلب، پادشاهی که در تمام کشور گشایی ها و فتوحاتش با وجود آنکه برای گسترش اسلام تلاش می کرد، اما در واقع او هم پادشاهی بود که به دنبال جاه طلبی هایش جنگ بسیاری را به راه انداخت و خون انسان بسیاری را با شعار های گوناگون بر زمین ریخت، اما امروزه بنا هایی سنگی نام او را بر سر زبان ها می اندازند و هنوز هم چهره ی خشن او در هندوستان فراموش نشده است، اما بهترین اثر برای نشان دادن علاءالدین خلج و تمام تاریخی که او ساخت مناره ای به نام اوست که آن را علاء منار می خوانند.

2safar

بر اساس اطلاعات تاریخی موجود، در خصوص این اثر سنگی ناتمام، علاء منار در قسمت جنوبی مجموعه منار قطب قرار دارد و پس از یکی از پیروز های پادشاه خلجی، وی تصمیم به ساخت مناره و برجی بزرگ می گیرد که از منار قطب مجموعه منار قطب هم بلند تر و از مسجد قوت الاسلام وسیع تر باشد، در واقع علاء الدین سرمست از فتوحاتش می خواسته به یاد ماندنی ترین پادشاه هند در دهلی باشد، پادشاهی که بزرگترین و رفیع ترین بنای مجموعه منار قطب متعلق به اوست و این تمام جاه طلبی این پادشاه نه چندان خوشنام را بهتر نشان می دهد.

2safar

طرح منار با تایید پادشاه چهار برابر مسجد قوت الاسلام در نظر گرفته می شود و روند ساخت برج علاء در حدود سال های 1310 میلادی شروع می شود و طبقه اول این بنای شگفت انگیز تا ارتفاعی در حدود 24 متری آن در زمان حیات علاء الدین به پایان می رسد، اما شاه خلجی در سال 1316 میمیرد و تمام رویا ها و جاه طلبی های او هم با او دفن می شود، منار قطب پس از مرگ قطب الدین و چندین شاه پس از او ادامه پیدا می کند، اما هیچ پادشاه دیگری نمی خواهد ادامه دهنده رویای پادشاهی خونریز باشد و به همین خاطر این مناره ی نیمه تمام ، آئینه ی تمام نمایی از ، تمام جاه طلبی های انسان است، جاه طلبی هایی که مانند قصر هایی پوشالی تا زمان حیات افراد پابرجا هستند.

2safar

امروزه گردشگران می توانند بقایای این بنای سنگی زیبا و پر تزئین و البته نیمه تمام را در مجموعه منار قطب شاهد باشند. در طبقه ی اول این برج یا همان بنای موجود، از یک هسته سنگ مرمر غول پیکر شکل گرفته که در روند ساخت با سنگ های دیگر پوشیده شد. با این حال دیدن تمام زیبایی های این اثر ، با سوال گردشگران در مورد چرایی ناقص ماندش کمتر به چشم می آید و شاید بهترین بخش آن برای بازدید کنندگان این اثر درس تاریخی باشد که از آن می گیرند.