مسجد حاجی ابراهیم و مسجد جامع کوش آداسی
جاذبه های گردشگری جهان - مسجد حاجی ابراهیم و مسجد جامع کوش آداسی
ترکیه کشوری است که اکثریت جمعیتی این کشور را مسلمانان تشکیل می دهند و بزرگترین امپراتوری مسلمانان در قرون اخیر در این کشور بنا شد. امروزه آثار و بقایای امپراتوری عثمانی از جاذبه های تاریخی مهم این کشور به شمار می آیند، در میان جاذبه های تاریخی متعلق به عثمانی، مساجد دارای اهمیت و جایگاه خاصی هستند، چراکه حکومت عثمانی بخشی از هویت اش را وام دار دین اسلام بود و از این جهت مسجد ها پایه های اعتقادی ساختار حکومت و ماهیت امپراتوری را تقویت می کردند. البته در کنار این نوع نگاه سیاست مدارانه باور های اعتقادی هم در ساخت مساجد آن دوره ی تاریخی بسیار موثر بوده اند.
یکی از جاذبه های تاریخی شهر کوش آداسی، مسجد جامع این شهر است که تحت عنوان مسجد قدیمی شهر هم شناخته می شود، اما مسجد جامع نامی عام تر بر این مکان تاریخی و مذهبی است. این مسجد در قرن 17 میلادی به دستور وزیر اعظم امپراتوری عثمانی اووکز مهمت پاشا( Öküz Mehmed Pașa) ساخته شده است. این مسجد یکی از بنای های زیبایی است که گردشگران می توانند بخش های از تاریخ و هویت شهر کوش آداسی و کشور ترکیه را در آن نظاره گر باشند. در این بنای تاریخی المان های معماری عصر عثمانی به خوبی نمایان است و این مسجد را می توان یکی از نمود های این سبک از معماری در تمدن اسلامی دانست.
البته به باور برخی از متخصصین این سبک از معماری، ریشه در سبک معماری سلجوقی دارد و شکل توسعه یافته ی این سبک به شمار می رود، سبک معماری عثمانی از معماری های ایرانی، بیزانسی و سنت های معماری مملوکی در مصر هم الهام گرفته و یک سبک تلفیقی از معماری مدیترانه ای و خاور میانه ای به شمار می رود. از این رو، گردشگران در مسجد جامع کوش آداسی زیبایی های سبک عثمانی را از نزدیک خواهند دید. یکی از ویژگی های این مسجد، بکار رفتن شیشه های رنگی است که باعث تشعشع نور های رنگی و فضایی زیبا در داخل مسجد می شود. طرح هندسی گنبد مسجد هم از بخش های قابل توجه این بنای متعلق به قرن 17 می باشد. همچنین مسجد جامع کوش آداسی ظرفیت 550 نمازگزار را دارد.
از دیگر بنا های مذهبی و تاریخی شهر کوش آداسی، مسجدی با نام حاجی ابراهیم است که این مسجد نیز دارای المان های معماری عثمانی است که در قرن هفدهم در شهر کوش آداسی ساخته شده است. سازنده ی این مسجد هم فردی بنام حاجی ابراهیم بوده که مسجد را هم به همان نام سازنده اش می شناسند. این مسجد با نمای سفید و تک مناره اش از مساجد زیبای کوش آداسی است. گردشگران در بخش های مختلف بنا می توانند هنر های معماری مانند کاشی کاری را ببینند، یکی از بخش های زیبای این مسجد فضای داخلی مسجد است که داخل گنبد مسجد با کاشی کاری های زیبا تزئین شده اند و سنگ های سفید نیز نمای بیرونی مسجد را شکل می دهند. تک مناره ی سفید این مسجد نماد این بنای تاریخی محسوب می شود و گردشگران بسیاری این مسجد را با این ویژگی اش به خاطر می آورند. این مساجد در یک قرن ساخته شده اند و هردو نمونه ای از سبک معماری عثمانی به شمار می روند و برای گردشگران شهر کوش آداسی جاذبه های دیدنی خواهند بود.