معبد سراپیس افسوس کوش آداسی

جاذبه های گردشگری جهان - معبد سراپیس افسوس کوش آداسی

2safar

با بیرون آمدن ستون ها و طاق های سنگی شهر افسوس از زیر لایه هایی از تاریخ، هویت این شهر به آرامی چهره ی خود را بازیافت و جهان، شهر افسوس را دوباره از نوشناخت. شهری که تنها در متون تاریخی سایه ای از آن پیدا بود و امروز ظرافت هنری و تنومندی تاریخ اش سنگینی آثار سنگی اش را بیشتر کرده است. این بار 2safar در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری ترکیه، در شهر افسوس به سراغ یکی از معابد برجامانده در افسوس رفته و در این مسیر شما را با هویت، تاریخ و آثاری موجود در این مکان باستانی آشنا می کند.

2safar

معبد سراپیس در گوشه ی جنوب غربی آگورا قرار دارد که از طریق خیابان مرمر می توان به آن رسید، این معبد که امروزه تعدادی از ستون های سنگی و عظیمش بر جای مانده است، روایت گر بخش مهمی از تاریخ افسوس و یونان باستان است. این معبد یاد آور روابط یونان و مصر است روابطی باستانی میان دو تمدن بزرگ دوران باستان، مصریان با برخورداری از موقعیت دریای محصولات و کالا های خود را به یونان می آوردند و یونان هم آغوشش به روی مصریان باز بود. مراودات و ارتباط اقتصادی میان این دو تمدن باستانی منجر به تبادلات فرهنگی و هویتی هم می شد که در زندگی بشر امری ناخودآگاه است، از این رو، در شهر افسوس معبدی برای بازرگانان مصری ساخته شد. معبدی که متعلق به خدایی مصری بود، که البته در متون یونانی از آن به عنوان خدای مصری- یونانی یاد شده است، این خدای یونانی- مصری تلفیقی از فرهنگ و هویت دو تمدن بود که در برخی از متون یونانی می توان او را با ظاهری یونانی و نقش و نگاری مصری دید.

2safar

در لابه لای بازدید از این معبد باستانی می توان رشته ی محکم روابط تجاری افسوس با شهر بندری و تأثیرگذار مصر ، یعنی اسکندریه (که بزرگترین معبد سراپیس در آنجا قرار دارد) را دید. در دوران باستان مصر بزرگترین تولیدکننده گندم بود و آنها گندم را با سایر کالاهای تجاری به افسوس و دیگر شهرهای ایونی رد و بدل کردند. باستان شناسان بر این باورند، که با توجه به نشانه های خاص در بقایای معبد سراپیس، ساختمان این معبد هرگز به طور کامل تمام نشده است و براساس تخمین باستان شناسان قدمت این بنا به قرن دو میلادی باز می گردد. بنای معبد سراپیس از بلوک های بزرگ مرمر ساخته شده است که وزن آن در نگاه اول در حدود 40-50 تن تخمین زده می شود. ستون های یکپارچه با پایه هایی کورینتین در قطر یک و نیم متر، از مهمترین ویژگی ساختمان های مذهبی مصر به شمار رود که در معبد سراپیس افسوس هم قابل مشاهده است. یکی از نکات قابل توجه در یافته های باستان شناسان، وجود غلطک های کوچک در زیر درب های ورودی معبد است که به خاطر بزرگی و سنگینی درها، جابه جایی آنها دشوار بوده و غلطک ها باز و بسته کردن در ها را ممکن می ساختند.

2safar

در کاوش های باستان شناسان در این معبد، مجسمه ای کشف شده که از گرانیت مصری ساخته شده است و همچنین کتیبه هایی هم برای پیروان سراپیس در کاوش های باستانی یافت شده که از آنها در موزه ی افسوس نگهداری می شود. در یکی از آثار موجود موزه ی سراپیس خدای افسوس، آرتمیس و خدای مصریان سراپیس به عنوان نماد صلح مورد استفاده قرار گرفته اند. در مقابل بنای معبد سراپیس و در مقابل ساختمان حیاطی به طول 160 متر قرار دارد، که دو ردیف ستون در طرفین وجود دارد که وضعیت ناتمام برخی از مصالح ساختمانی این بخش تکمیل نشدن روند ساخت معبد را تایید می کند. این معبد بخش از تاریخ و هویت یونان و مصر است که گردشگران می توانند در شهر افسوس شاهد آن باشند.