تاریخ در شهر دهلی مانند هواست، هرجا که قدم بگذارید اثر و نشانه ای از بخشی از تاریخ این سرزمین را خواهید دید. تاریخی آثار و بقایای بسیار متعددی از خود برجای گذاشته و یکی از مهمترین جاذبه های این شهر به شمار می آید. برای گردشگران در هر شهر و منطقه ای، موزه ها مانند ویترینی زیبا بسیاری از بخش های هویتی و تاریخی آن حوزه را به آنها نشان می دهد و بهترین مکان برای درک بهتر تاریخ یک شهر، یک کشور و یک تمدن است. در میان تمام آن بنا های تاریخی و مکان های باستانی در شه دهلی، موزه ملی دهلی، یکی از بهترین مکان هایی است که گردشگران می توانند شناخت بهتر و جامعی نسبت به تاریخ این شهر و کل کشور هند پیدا کنند، تاریخی که شاید بتوان قدمت موجود درموزه ی ملی دهلی را در حدود 5 هزار سال تخمین شد.
با این حال، موزه ی ملی هند تنها یک موزه ساده نیست و علاوه بر وسعت و گستردگی اش، یکی از مراکز تحقبقاتی و دانشگاهی دهلی و هند در خصوص تاریخی نیز به شمار می آید، از این رو، یک مجموعه ی گسترده ی تاریخی و فرهنگی است، اما قسمت ها و بخش هایی که گردشگران را به خود جلب می کند، مقصد سفر ما به این مکان دیدنی و تماشایی است.
موزه ی ملی دهلی مانند دیگر موزه های تاریخی و ملی دیگر کشور های و نواحی دنیا، مجموعه ی بی نظیری است که پیش روی شما گردشگران قرار دارد، مکانی با آثار متعدد و مختلفی از دوران تاریخی گوناگون که انسان را در مقابل تاریخ قرار می دهد و گردشگران مانند قایقی سرگردان شاهد بقایای متعددی از دوره های تاریخی مختلفی از تاریخ هندوستان هستند. موزه ی ملی دهلی که برخی آن را موزه ی ملی هند نیز می نامند، در سال 1949 در منطقه ی جانپات دهلی ساخته شد. اما این تنها یک طرح و اقدام برای ساخت موزه ی در شهر دهلی نبود، بلکه طرح ایجاد موزه ای در شهر دهلی در سال 1946 در کمیته ای موسوم به موریس گوایر (the Maurice Gwyer Committee) مطرح شد اما این طرح تا پس از برگزاری نمایشگاه هنری در لندن در خلال سال های 1947 و 1948 جدی گرفته نشد. با برگزاری این نمایشگاه در شهر اندن و بردن آثار هنذی و تاریخی متعدد از هندوستان، طرح شکل گیری موزه به صورت جدی تر پیگیری شد و پس از پایان نمایشگاه لندن، آثار هندی آن نمایشگاه در ساختمان ریاست جمهوری راشتراپاتی بهاوان برگزار شد و با تاکید جواهر لعل نهرو، مقدمات شکل گیری موزه ی ملی دهلی یا همان موزه ی ملی هند ایجاد شد.
برای برپایی این موزه می توان از اسم های متعددی نام برد، که هر کدان بخشی از تاریخ این موزه به شمار می آیند، اما آنچه در این میان برای گردشگران از اهمیت بالایی برخوردار است، حجم بالایی از آثار و اشیاء تاریخی پیش روی گردشگرانی است که در این موزه قدم می گذارند و قسمت ها و بخش های گوناگونی که هر کدام بخشی از تاریخ و تمدن هند را برای گردشگران روایت می کنند، از این رو، شما با مجموعه دیدنی، موزه ای تماشایی و مکانی جذاب رو به هستید که در ادامه بیشتر با ان آشنا خواهیم شد.
در ادامه ی معرفی موزه ی ملی دهلی یا همان موزه ی ملی هند، به ساختمان فعلی موزه خواهیم پرداخت، پیش تر در معرفی اولیه موزه ی ملی دهلی عنوان شد که موزه برای اولین بار در ساختمان ریاست جمهوری راشتراپاتی بهاوان به صورت یک نمایشگاه برگزار شد و پس از موفقیت آمیز بودن آن، طرح موزه ی ملی دهلی کلید خورد و جواهر لعل نهرو سنگ بنای اولیه ی آن را گذاشت. از این رو، ساختمان فعلی موزه در سال 1955 توسط معماری به نام گانش بیکاجیدئولالیکار (Ganesh Bikaji Deolalikar) ساخته شد و موزه ی ملی دهلی به شکلی مستقل و در ساختمان جدید خود میزبان بازدیدکنندگان بود. البته ساختمان هندسی شکل این موزه در چند فاز مورد بهره برداری قرار گرفت و به آرامی شکلی کلی به خود گرفت و شاخ و وبرگ های این مجموعه عظیم بارور شد به گونه ای که آخرین مراحل ساخت ساختمان و اجزای مختلف اش درست در سبتامبر 2017 به پایان رسید. این ساختمان در سه طبقه به یکی از مراکز تحقیقاتی ، علمی و گردشگری مهم شهر دهلی بدل شده است و موزه ی ملی با آثار و بقایای تاریخی و باستانی اش در قلب این مجموعه ی عظیم قرار دارند.
گردشگرانی که به این مجموعه ی تماشایی قدم می گذارند، می توانند شاهد بخش ها و قسمت های مختلفی در موزه ی ملی دهلی باشند، بخش هایی مانند، باستان شناسی پیش از تاریخ، باستان شناسی، نسخه های خطی، نقاشی، اسلحه و زره پوش، هنرهای تزئینی، آثار باستانی آسیای مرکزی، جواهرات و مردم شناسی باشند البته در کنار این قسمت ها بخش هایی مانند بخش آموزشی، انتشارات و دیگر قسمت های اداری نیز این مجموعه بزرگ را شکل می دهند.
در این موزه بالغ بر 200 هزار اثر هنری وجود دارد که صرفا متعلق به هند نیست و آثار خارجی بسیاری هم در قسمت های مختلف موزه به نمایش گذاشته می شود. یکی از مهمتری ویژگی های این موزه، ساختار هنری آثار و بقایایی است که در اینجا در معرض دید عموم قرار دارند، از مینیاتور ها و نقاشی ها گرفته تا هنر های بکار رفته در دیگر آثار و اشیاء موجود در این موزه ی زیبا و تماشایی. بر اساس اطلاعات آورده شده از سوی مسئولان موزه، موزه ی ملی دهلی در حدود 5 هزار سال میراث فرهنگی هند و دیگر نقاط جهان را نگهداری می کند، و این فرصتی بسیار مناسب برای گردشگرانی نیست که به این مجموعه قدم می گذارند. البته باید به این نکته اشاره کرد که تمام آثار موزه ی ملی دهلی به طور مستقیم و دائمی به نمایش گذاشته نمی شود و تنها 10 درصد از آثار به صورت دائمی در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. این در حالی است، که حجم وسیعی از آثار باستانی و هنری در قالب نمایشگاه های دوره ای و موقت به نمایش در می آیند.
موزه ی ملی دهلی یکی از موزه های دیدنی و تماشایی در آسیاست ، که با هویتی هنری می توان آثار باستانی و تاریخی متعددی را دید و با دوره های تاریخی و تمدنی مختلفی که در هند و دیگر نقاط جهان وجود داشته اند، آشنا شد، برای گردشگرانی که موزه را یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری شهر ها و مناطق مختلف می دانند، موزه ی ملی دهلی مکانی شگفت انگیز، تماشایی و فراموش نشدنی خواهد بود، با ما در این مسیر همراه باشید.