بازار های شیراز
شهر های قدیمی با بازار های قدیمی شان برای گردشگران جذابیت بی شماری دارند، فضای کلی بازار با معماری های خاص و زیبایشان در کنار هنر های آجرکاری ، مقرنس کاری، گچ بری و کاشی کاری های معماری ایرانی گردشگران را شیفته ی خود می کنند.
در کنار بازار وکیل شیراز دو بازار دیگر با بافت سنتی وجود دارد که در دوران قاجاریه ساخته شده اند و ساختار کلی این بنا ها هم بی شباهت به بازار وکیل نیستند و بر اساس الگوی های معماری بازار وکیل شکل گرفته اند که در قسمت های دیگر توسعه پیدا کرده اند.
بازار نو
در سال 1314 هجری قمری، یکی از وزیران حاکم شهر شیراز به نام میرزا اشرف یوسف شرفی مازندرانی، در دوران قاجار بازاری را در امتداد بازار وکیل بنا کرد، این بازار با تفاوت های اندکی در شکل ، ساختارِ سقف و طاق ها و گنبد های محل تامین نور بازار نسبت به بازار وکیل ساخته شده است. تا اواخر دوران قاجار، این بازار را بازار یوسفی می نامیدند و در اواخر دوران قاجار این بازار مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و آن را بازار نو نامیدند.
در بازار نو راسته های پارچه فروشان و چرم فروشان در کنار لوازم خانگی عرضه می شود. مغازه های این بازار هم مانند بازار وکیل بلند تر از سطح ارتفاع بازار قرار دارند ، که با یک یا دو پله بلند تر قرار گرفته اند. سقف بازار نو هم مانند دیگر بازار های قدیمی ایرانی محل عبور نور از میان طاق های زیبا و قدیمی هستند و از این رو، گردشگران علاوه بر گشت و گذار در میان بازار و مغازه ها با نگاه به سقف، طاق ها و گنبد های بازار از فضای قدیمی و گرم بازار لذت خواهند برد
بازار نو هم به سیاق دیگر بازار های قدیمی، از هوایی گرم در فصول سرد و برعکس برخوردار است و این خود جمعیت بیشتری از مردم را پذیرایی می کند و گردشگران در فصول مختلف از هوای مطبوع بازار برخوردارند.
سرای مشیر
از قسمت جنوبی بازار وکیل به یکی دیگر از بازار های قدیمی شیراز بر می خوریم که به واسطه ی شباهت معماری و نزدیکی آن به بازار وکیل آن را بخشی از بازار وکیل می دانند اما به واقع این بازار جدا از بازار وکیل به شمار می رود و آن بازاری جدا به نام سرای مشیر است که به آن سرای گلشن هم گفته می شود.
در دوران قاجار ابوالحسن خان مشیرالملک این سرا را بنا کرد و در دوران پهلوی مورد مرمت قرار گرفت. زیبایی های معماری این بنا به واسطه ی کاشی کاری های ظریف و زیبا، ریزه کاری چوبی و شیشه های الوان از جذابه های زیبای معماری در شیراز محسوب می شود . مقرنس کاری ها و بنای هشتی در ورودی چوبی بزرگ سرا هم برای گردشگران قابل توجه است. یکی از قسمت های دیدنی بازار مشیر سقف زیبا و سنگ نوشته وقف نامه ی این بازار است که بخشی از ساختار اجتماعی آن دوران را برای گردشگران روشن می سازد.