جاذبه های گردشگری جهان - آرامگاه خان خانا دهلی هند
این بار در 2safar شما را با بنایی دیگر متعلق به دوران گورکانیان آشنا می کنیم، اثری فاخر و زیبا که به لحاظ معماری و بصری یکی از بنا های شکیل دهلی به شمار می رود و از سوی دیگر، متعلق به یکی از مشاهیر دهلی در عهد گور کانیان است.
خان زاده میراز عبدالرحیم خان خانا یکی از وزرا زاده های مشهور گورکانی است، که خود نیز به مقام صدرات رسید، او یکی از شیفتگان فرهنگ ایرانی و ادبیات فارسی بود و خود نیز شاعری چیره دست به شمار می رفت، خان خانا را در تاریخ ایران و هند به واسطه ی جلب هنرمندان ایرانی به شبه قاره می شناسند. عبدالرحیم خانخانا یکی از 9 وزیر دیوان دربار اکبر شاه بود، و کتاب های متعددی از او نیز بر جای مانده است، خانخانا از جمله خاندان معروف هندی بودند که یک روستا در شمال هندوستان هم با همین نام وجود دارد، اما جدا از تمام این داستان های تاریخی، آرامگاه این شخصیت هندی، علاقه مند به فرهنگ و تمدن ایرانی در دهلی امروزه یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری این کشور به شمار می آید و گردشگران می توانند ، بنایی زیبا و شکیل متعلق به او را از نزدیک ببینند.
مقبره ی محل دفن عبدالرحیم خان خانا، در نزدیکی آرامگاه همایون شاه، پادشاه مشهور گورکانیان قرار دارد، بنای آرامگاه به دست خود عبدالرحیم ساخته می شود، او در خلال سال های 1598 میلادی بنای این مکان را برای همسرش ساخت، که برگرفته از معماری آرامگاه همایون شاه بود. عبدالرحیم که به فرهنگ و هنر ایرانی علاقه بسیار داشت، در ساخت آرامگاه همسرش بیشترین تاثیر را از معماری ایرانی گرفت، که در هنگام دیدن این بنا بیشتر متوجه جزئیات معماری آن خواهید شد. البته متاسفانه بخش هایی از سنگ های مرمرین این بنا در سال های بعد از ساخت آن و با انقراض گورکانیان برای استفاده در مکان هایی دیگر برده شده اند اما، ظرافت های معماری این بنا مکعبی همچنان خیره کننده و دل فریب است.
در سال 1627 میلادی خود عبدالرحیم خان خانا نیز در کنار همسرش در آرامگاه ساخته شده توسط او دفن شد و با نام آرامگاه خان خانا امروزه یکی از جاذبه های گردشگری شهر دهلی است، جاذبه ای که در کنار عناصر معماری و زیبا شناختی اش، گردشگران را در روند تاریخی این سرزمین قرار می دهد و آنها را به بخش های دیگر از تاریخ این کشور آشنا می کند.
در سال 2014 مرمت و نگهداری از بنا آرامگاه خان خانا تحت یک پروژه ی بین المللی به اجرا درآمد و خوشبختانه بخش های مختلفی از این بنای تاریخی از تخریب و ویرانی نجات داده شد. از جمله ویژ گی های بارز آرامگاه خان خانا معماری تلفیقی این بناست، که البته رنگ و بوی ایرانی آن را نمی توان منکر شد، هرچند عناصر و المان های معماری مغولی و هندی را هم در بخش های مختلف و گوشه های این بنا می توانید مشاهده کنید. بنای آرامگاه با گنبد زیبا و فاخر اش در کنار طاق ها و ازاره های دیوار های آن، نمایی بسیار زیبا پیدا کرد است، از سوی دیگر، آرامگاه در دل باغی به سبک باغ های ایرانی قرار دارد و این یکی از نکات مهم این بنای محسوب می شود.