زاهدان سیستان و بلوچستان
جاذبه های گردشگری ایران - زاهدان سیستان و بلوچستان
مرکز استان پهناور و زیبای سیستان و بلوچستان شهری است به نام زاهدان، شهری که قدمت تاریخی چندانی ندارد و شهر های قدیمی تر بسیاری در این استان وجود دارد که در طول تاریخ مراکز قدرت های محلی در این بخش از ایران بوده اند، اما با شکل گیری دولت مدرن در ایران و استانی شدن قسمت های مختلف، زاهدان به مرکز این استان بدل شد و امروزه بسیاری از گردشگران و مسافران این استان تاریخی راهی این شهر می شوند و ما در 2safar می خواهیم شما را با بخش های مختلف مرکز استان سیستان و بلوچستان آشننا کنیم،
تا پیش از روی کار آمدن رضا شاه، تنها در کتاب تاریخی به این نام اشاره شده بود و کسی شهری به نام زاهدان را نه دیده بود و نه می شناخت. چراکه درست در محدوده ی کنونی این شهر که امروزه یکی از کلان شهر های ایران به شمار می آید، روستای کوچکی به نام دزآب وجود داشت، بخشی از محدوده ی استحفاظی شهر زابل به شمار می رفت. اما موقعیت خاص این ناحیه کوچک روستایی و رخداد های تاریخی دزآب را برجسته کرد و این روستا به مرکز استان سیستان و بلوچستان تبدیل شد. در اواخر دوران قاجاریه به خصوص از دوران ناصری (دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار را دوران ناصری هم می نامند) به بعد، قدرت دولت مرکزی در نواحی جنوب شرقی ایران کم و کمتر می شد، به نحوی که خوانین محلی در این ناحیه از ایران تصمیم گیرنده ی اصلی بودند. حتی در حفاظت از این منطقه هم خان های بلوچ و سیستانی به دفاع از این خطه از ایران می پرداختند، به طور مثال در دوران حضور انگلیسی ها در شبه قاره ی هندوستان، در برخی مقاطع تاریخی ارتش انگلیسی بخش هایی از مناطق را تصرف می کرد و از دولت مرکزی خبری نبود. با روی کار آمدن رضا شاه و تمرکز قدرت نظامی و امنیت، نیروهای نظامی رضا شاه با خوانین محلی درگیر شدند و نیروهای نظامی دولت در این منطقه دزآب ساکن شدند، چرا که دزآب به پاکستان امروزی، افغانستان و راه های ارتباطی از شمال به جنوب این ناحیه و همچنین شرق به غرب این منطقه نزدیک است و به نوعی همان مرکزیت مد نظر برای کنترل ناحیه را داشت، به همین خاطر با تصمیم رضا شاه نام تاریخی زاهدان به جای دزآب به این منطقه گذاشته شد و به آرامی دزآب به اصلی ترین شهر سیستان و بلوچستان بدل گردید.
راه آهن سراسری ایران در این زاهدان به خط راه آهن پاکستان متصل می شود و این شهر در مسیر مشهد- چابهار قرار دارد، از سوب دیگر نزدیکی این شهر به مرزی ایران و پاکستان آن را به یکی از نواحی تجاری ایران در نواحی جنوبی شرقی بدل کرد.
در زاهدان با این پیشینه ی تاریخی، اقوام متعددی زندگی می کنند، بلوچ ها، فارس ها، یزدی ها، آذری ها، سیک های هندی، افغان ها و کرمانی ها حجم جمعیتی این شهر بزرگ استان را به خود اختصاص داده اند و مسافران این شهر با توجه پیشینه ی تاریخی اش آثار باستانی و تاریخی چندانی را در این شهر شاهد نخواهند بود اما با این وجود جاذبه های گردشگری این شهر در 2safar خواهید شناخت ، با ما همراه باشید.