موزه ی موزه ی سکه کومش استان سمنان
همواره سکه به عنوان یکی از آثار تاریخی مهم در دنیا شناخته می شود و در قالب کلکسیون های خصوصی و دولتی علاقه مندان بسیاری به جمع آوری این اثر تاریخی ارزشمند می پردازند، در واقع سکه به عنوان قدیمی ترین ابزار مبادله میان مردم رایج بوده و هنوز هم بخشی از پول کشور های مختلف محسوب می شود، اما سکه ها برای اساس هویت تاریخی، سیاسی و اجتماعی شان برای ما در قرن حاضر دارای اطلاعات بسیار متعددی هستند و به عنوان یکی از المان های مهم تاریخی مورد توجه کارشناسان قرار دارند، حتی بسیاری از حلقه های مفقوده تاریخ توسط سکه ها، نقوش و تصاویر موجود بر روی سکه ها کشف شدند و بسیاری از ملت هویت تاریخی شان را بهتر شناختند. از این رو در کشور های مختلف و در شهر های تاریخی و باستانی موزه هایی تحت عنوان موزه سکه را می توان پیدا کرد، که از جمله جاذبه های محبوب میان گردشگران به شمار می آیند، به همین خاطر در شهر سمنان می خواهیم به یکی از موزه های دیدنی این شهر برویم و شما را با موزه ی سکه کومش آشنا کنیم با ما در این مسیر همراه باشید.
موزه ی سکه بر اساس نام تاریخی و باستانی این شهر، کومش نام گزاری شده است و از این رو، گردشگران به خوبی می توانند درک کنند، که با چه مجموعه ی دیدنی رو به رو هستند. موزه ی سکه و مهر کومش به عنوان یک موزه ی تخصصی مرتبط با سکه و مهر در اردیبهشت 1392 افتتاح شد، سازمان میراث فرهنگی سمنان در شکل گیری این موزه نقش بسیار موثری داشت، به همین خاطر افتتاح این موزه در هفته ی میراث فرهنگی اتفاق خوبی در شهر سمنان به شمار می رفت.
گردشگران در قالب موزه ی مهر و سکه کوش می توانند با ابازار و وسایل مختلف مبادلات مالی در دوران باستان و دیگر دوره های تاریخی آشنا شوند، از حلقه های مبادلاتی سکه ها، از پول های اولیه تا برات ها و از سکه ها تا اسکناس های دوره های مختلف تاریخی را می توان در موزه ی کومش شاهد بود، ابزار هایی که در بردانده ی اطلاعات مهم تاریخی و مالی هستند و تصویری شفاف تر از تاریخ را به ما ارائه می دهند. برای رفتن به این موزه، گردشگران می توانند ازر طریق خیابان های امام و خیابان حافظ خود را به موزه ی سکه ی و مهر کومش برسانند، مکان قرار گرفتن موزه ی سکه هم یکی از بنا های قدیمی شهر به نام تیمچه ی تکیه است، که یکی از بنا های تاریخی و زیبایی است که بهترین انتخاب برای چنین موزه ای به شمار می رود.
این موزه را می توان به سه بخش تقسیم کرد. بخش اول موزه به مهر های تاریخی اختصاص دارند که آثار این بخش از هزاره ی دوم پیش از میلاد تا دوران قاجاریه در بر می گیرد. مهرها به عنوان رسمی ترین شکل هویت حکومتی سلسله ها، پادشاهان مختلف تاریخی را در معرض دید گردشگران قرار می دهد و مهر های تاریخی موجود در موزه با تنوع بسیار زیاد برای گردشگران تماشایی خواهند بود و بدون شک، این بخش موزه طرفداران زیادی خواهد داشت، با ما در دیدن موزه همراه باشید.
در ادامه ی بازدید از موزه ی سکه ی سمنان به سراغ دومین بخش از این موزه ی می رویم، بخشی که می توان آن را قسمت اصلی این موزه دانست و هیجان انگیز ترین بخش موزه به شمار می آید. بخش سکه ی موزه ی مهر و سکه سمنان، یکی از مستندترین سند های تاریخی در خصوص هنر، اقتصاد و تاریخ دوره های مختلف تاریخی سکه ها هستند، که در واقع به نوعی روایتی پله ای را به شما نشان می دهند، در واقع بازدید از این بخش از موزه را می توان سیری تاریخی در دوره های مختلف تاریخ ایران دانست، که از 3 هزار سال پیش تا دوران معاصر را در بر می گیرد.
البته باید این نکته را اضافه کرد، که در این بخش علاوه بر سکه ها می توان پول های رایج دوران معاصر را نیز مشاهده نمود که از دیگر جذابیت های این موزه و این بخش به شمار می آیند. در مجموع در این بخش از موزه گردشگران می توانند در حدود 500 سکه ی تاریخی متعلق به سه هزار سال اخیر را نزدیک ببینند، 500 سکه ای که در واقع برشی متفاوت و مستند از دوره های تاریخی مختلفی است که بیانگر هویت تاریخی ایران و دیگر نقاطی هستند که دیگر بخشی از ایران به شمار می نمی آیند، از دوران باستان و سلسله های باشکوه ایرانی قبل از اسلام تا دوران اسلامی و حضور حکومت های خلفای اسلامی و حکومت های محلی و ملی که در تاریخ ایران ظهور و سقوط کردند. از جمله جذابیت های این بخش، تغییرات سیاسی و اجتماعی است که در مناطق مختلف رخ داده و گردشگران می توانند این برش تاریخی جذابیت را از نزدیک شاهد باشند.
اسکناس ها به عنوان قسمتی دیگر از این موزه، تاریخ پول در ایران را به نمایش می گذارد، گردشگران در موزه ی مهر و سکه ی سمنان تولد اسکانس در ایران و اولین نمونه های پول های کاغذی را خواهند دید، و تصاویر و تاریخ گذشته را مشاهده می کنند، در موزه ی مهر و سکه در حدود 24 اسکناس خاص و تاریخی وجود دارد که بدون شک دیدن آنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان موزه، جذاب و تماشایی است. اما این تنها بخش های موزه ی مهر و سکه نیستند، بلکه سومین بخش موزه ی قسمت جذاب دیگری است، به سکه های ضرب شده در درمسرای های استان تاریخی کومش را به نمایش می گذارد . همان طور که در معرفی تاریخ سمنان از کومش و تاریخ این ایالت باستانی سخن گفتیم، گردشگران می توانند روایت تاریخی این ایالت تاریخی را شاهد باشند. در استان کومش، درمسرا هایی مانند هکاتوم پیلس، قومس ،سمنان، دامغان، بسطام، بیار، فیروزکوه، فریم، دماوند، شهمار، دربند و درجزین وجود داشته که مرکز ضرب سکه به شمار می آمدند و برخی از سکه های ضرب شده در این درمسرا ها به نمایش در آمده اند.
یکی از قسمت دیدنی موزه، سکه های خارجی است که توسط سفرا و سیاستمداران دیگر کشور ها به این موزه اهدا شده اند. در واقع موزه ی مهر سکه ی سمنان تازه در اول مسیری است که در سال های آتی غنی تر می شود و به عنوان یک مجموعه ی مهم تاریخی می تواند برای گردشگران جذابیت های بسیاری داشته باشد.