عمارت کوتی بوشهر
جاذبه های گردشگری ایران - عمارت کوتی بوشهر
عمارت ها و خانه های قدیمی بوشهر یکی از پرتکرار ترین جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهر به شمار می آیند و این بار در ادامه ی سفر مان در بوشهر می خواهیم با عمارت تاریخی کوتی آشنا شویم. اگر با محله های قدیمی بوشهر آشنایی داشته باشید، اسم کوتی نامی آشنا برای شماست، نامی که بر روی عمارت مورد نظر ما نیز وجود دارد، اما بر اساس اطلاعات موجود، عمارت نام خود را از محله اش نگرفته و این محله ی کوتی است، که به دلیل قرار گرفتن این عمارت تاریخی در آن به محله ی کوتی شناخته می شود، محله ی کوتی در جنوب غربی بوشهر واقع شده و در کنار ساحل خلیج فارس قرار دارد.
عمارت کوتی، مجموعه ای تاریخی و باستانی است، چرا که کارشناسان باستان شناسی و تاریخ معتقدند که این عمارت اثری متعلق به دوران ساسانی بوده که در دوره های مختلف مورد استفاده و نو سازی قرار گرفته است، هرچند از آن هویت باستانی است اثری وجود ندارد، یا اینکه قابل تشخیص نیست، اما بر اساس همان نظر کارشناسان، ماهیت دفاعی و دژ مانند این عمارت از دوران ساسانی باقی مانده است. بر اساس شواهد تاریخی این عمارت به واسطه ی قرار داشتن در ساحل و برای جلوگری از ورود دزدان دریایی دارای ساختاری دفاعی است. مهمترین تغییرات تاریخی ثبت شده در خصوص این عمارت، در دوران کریم خان زند صورت گرفته است و آن هم به دلیل اهمیت و جایگاه تجاری بوشهر در مراودات مالی دولت مرکزی با دول اروپایی بود، که در همین دوره ی تاریخی این عمارت به کمپانی هند شرقی سپرده می شود و به ساختمان این کمپانی تبدیل می گردد. این عمارت در دوران قاجار و پهلوی هم در اختیار قوای انگلیسی بوشهر بود و مدتی به عنوان کنسولگری انگستان شناخته می شد، که در نهایت با خروج نیروی انگلیسی از بوشهر این عمارت تاریخی هم به دولت ایران سپرده شد و به عنوان ساختمان اداره ی دارایی و اداره ی کشاورزی دست به دست شد، در خلال جنگ ایران و عراق هم محل سکونت مهاجران عراقی بود که به ایران پناه آورده بودند، به همین خاطر، بسیاری از بخش های و قسمت های این بنای تاریخی آسیب های جدی دیده است و امروزه به عنوان یکی از میراث های ملی در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار دارد.
عمارت کوتی یک عمارت دوطبقه بوده که در سه بخش به صورت شمالی، شرقی و غربی ساخته شده بود، البته بخش های شمالی و شرقی عمارت، دارای ساختاری کاملا ساده است و تزئینات هنری و معماری اندکی در آنها بکار رفته و قسمت های اعظم آن صرفا با گچ پوشانده شده و بخش های زیرین را هم با ساروچ پوشانده اند. اما قسمت های غربی این عمارت را با گچ بری های هنرمندانه ای تزئین کرده اند، شیشه های رنگی در گنجه بکار برده شده اند، به نوعی بخش کنسولگری عمارت با دیگر قسمت های کلی عمارت کوتی دارای تفاوت است.
عمارت کوتی به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی شهر بوشهر در بر دارنده بخش هایی از تاریخ این شهر است، تاریخی که برای پیدا کردن بسیاری از نام ها و رخداد هایش به این چنین مکان هایی روی آورد.