آثار تاریخی و جاذبه های فرهنگی در نواحی مختلف ایران، مانند زنجیره ای به هم متصل، شما را به رخ داد ها و رویداد های مختلفی گره می زند و شما را در مسیری قرار می دهد که در کنار دیدن جاذبه های فرهنگی و تاریخی مختلف با بسیاری از رخداد ها مهم این سرزمین نیز آشنا خواهید شد و در لابه لا ی آن ها ، با لایه های فرهنگی شهر های مختلف رو به رو می شوید. در شهر بوشهر می خواهیم به سراغ یکی از این مکان های تاریخی زیبا و مهم برویم و مشتقانه علاقه مند به همراهی شما در این مسر هستیم. مدرسه ی سعادت، بنایی تاریخی متعلق به دوران قاجار می باشد، اگه با تاریخ ایران آشنایی مختصری داشته باشید و تنها بر اساس کتاب های تاریخ دوران مدرسه، می دانید، که در ابتدای دوران پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار،امیر کبیر صدراعظم ایران، بود و همچنان در تاریخ ایران به عنوان فردی خواهان اصلاح و ترقی ایران شناخته می شود. یکی از اقدامات امیر کبیر ساخت مدرسه به شکل مدرن در تهران بود، که در شهر های مهم ایران از جمله بوشهر نیز مدرسه ای مدرن و بر اساس المان های آموزش آن روزگار ساخته شد.
شهر های مهم ساحلی به واسطه ی داد و ستد های فرهنگی، مالی، اجتماعی و ... از جمله مناطق پیشرفته ی ایران به شمار می آمد، به همین خاطر به فاصله ی کوتاهی از ساخت مدرسه ی دارالفنون تهران، بنای مدرسه ای مدرن نیز در بوشهر گذاشته شد. مدرسه سعادت در سال 1278 با تلاش احمدخان دریا بیگی والی و حاکم بوشهر و نواحی جنوبی ایران این مدرسه ساخته شد. احمد خان دریابیگی والی بوشهر در دوران مظفر الدین شاه و دوره ای کوتاه در دوران محمد علی شاه و احمد شاه قاجار بود. اما این بنای تاریخی هم با توجه به وضعیت اجتماعی و آگاعی مردم در آن روزگار،مورد استقبال قرار نگرفت، مخصوصا اینکه بسیاری از مردم و اقشار مختلف جامعه از ابتدا مخالف مدارس مدرن بودند، اما به آرامی این تفکر کم رنگ و کم رنگ تر شد. مدرسه ی سعدت هم در ابتدا مورد استقبال مردم قرار نگرفت ، اما به آرامی به یکی از قطب های آموزشی نواحی جنوبی ایران تبدیل شد.
احمد خان دریا بیگی در سال های ابتدایی برای کسب حمایت شاه قاجار مظفر الدین شاه، نام مظفری را هم به اسم مدرسه برای دریافت حمایت مالی شاه اضافه کرد و به همین خاطر در برخی متون از نام مدرسه ی سعادت مظفری نیز نام برده شده است. این مدرسه در ابتدا با سه معلم آغاز به کار کرد، محمد باقر بهبهانی، شیخ محمد حسین سعادت و شیخ عبدالکریم سعادت از اولین مدرسان این مدرسه به شمار می رفتند. اما ساختمان مدرسه ی کنونی که به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر پیش روی گردشگران قرار دارد، بنایی است، چند سال بعد و با مورد توجه قرار گرفتن مدرسه توسط احمد خان دریابیگی و با کمک مالی شاه قاجار در خارج از شهر بوشهر ساخته شد. این مدرسه امروزه در قسمت های مرکزی شهر قرار دارد و گردشگران برای رفتن به این مکان تاریخی ارزشمند باید خود را به خیابان امام برسانند و در نزدیکی میدان معلم می توانند این مدرسه ی تاریخی را از نزدیک ببینند، با ما در ادامه ی این مسیر همراه باشید.
مدرسه ی سعادت، به لحاظ فرهنگی و تاریخی یکی از محبوب ترین بنای های تاریخی میان مردم بوشهر به شمارمی رود و برای گردشگران این شهر نیز می توانند، از جمله بناهای به یاد ماندی باشد که بخش های مهمی از تاریخی بوشهر را رقم زده و امروزه یکی از مکان هایی مهم و جذاب شهر بوشهر به شمار می آید. مدرسه سعادت را می توان هویت معاصر بوشهر دانست، هویتی که نسل های مختلفی از افراد تحصیل کرده و نویسندگان و نخبگان بوشهری و جنوبی را تربیت کرده و امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر پیش روی گردشگران این شهر قرار دارد.
مهمترین ویژگی که گردشگران را به این بنای قدیمی می کشاند همان تاریخ و و هویت فرهنگی مشهور این مدرسه است ، اما جذابیت امروزین این بنا، به معماری آن وابسته است، بوشهر به عنوان یکی از شهر هایی تاریخی ایران، دارای بافت تاریخی و قدیمی می باشد که بر اساس المان های مشخصی از معماری شکل گرفته و سبک و اصول خاصی دارد، با این حال با تغییرات مختلف در جوامع امروزی کمبود فضا و زمین، بسیاری از المان های معماری های سنتی را کم رنگ کرده و پیشرفت های تکنولوژیکی وابستگی های محیطی و اقلیمی را بسیار کاهش داده به همین خاطر، در شهر های قدیمی بافت های سنتی کهنه تر می شوند و در ساخت و ساز های جدید نیز خبری از المان های معماری و ساختار های سنتی معماری نیست و بوشهر هم یکی از همین شهر هاست، که معماری خاص نواحی جنوبی بخصوص المان های معماری بافت سنتی این شهر به دست فراموشی سپرده شده و جز در انگشت شمار بناهای فاخر قدیمی نمی توان رد و اثری از آن را مشاهده کرد.
از این رو، مدرسه ی سعادت، یکی از همان بنا های فاخر قدیمی است، که گردشگران می توانند در گوشه و کنار این مدرسه و در فضا های مختلف اش المان های معماری بافت قدیمی بوشهر را ببینند. معماری که روایت گر بخش دیگری از هویت فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی ایران است. شبه جزیره ی بوشهر به واسطه ی موقعیت جغرافیایی اش از معماری خاص بهره می برد و معماری بافت قدیمی این شهر را شکل می داد.
از عناصر اصلی این سبک معماری باید به اقلیم این ناحیه اشاره کرد، که به دنبال جلوگیری از نفوذ گرما و استفاده از چوب های مشخص، جلوگیری از تبادل سریع انرژی در فضای داخلی و خارجی، ایجاد سایه رو ها و بدنه ها، کاهش رطوبت، هدایت باد ها و امکان بهره برداری از تهویه های دوطرف بخش هایی از این عنصر اصلی در سبک معماری بومی بوشهر است که در مدرسه ی سعادت به خوبی می توان این المان های اساسی را مشاهده کرد. عنصر دیگر این سبک محرومیت . حفظ حریمی خصوصی در فضای داخلی و میان خانه با فضای عمومی شهر است. همچنین فضای واسط یعنی ارتباط هنده اتاق ها و دسترسی به اتاق ها نیز عنصر دیگری است که در مدرسه ی سعادت خواهید دید.
به همین خاطر مدرسه ی سعادت شهر بوشهر، یکی از بنای های تاریخی و زیبایی است که با بهره مندی از المان های معماری بومی شهر بوشهر برای گردشگران جذابیت بسیاری خواهد داشت و یکی از مکان های زیبای این شهر نیز به شمار می رود.