مسجد ملک - مساجد و کلیساهای بوشهر
جاذبه های گردشگری ایران - مسجد ملک - مساجد و کلیساهای بوشهر
دومین مکان مذهبی که در شهر بوشهر به شما معرفی می کنیم، مسجدی به نام ملک در یکی دیگر از محله های قدیمی این شهر است، مسجد ملک علاوه بر این که یکی از مساجد معروف در شهر بوشهر به شمار می آید، مسجدی قدیمی و متعلق به دوران قاجاریه نیز هست، این مسجد در محله ی شنیدی واقع شده است، که از محله های قدیمی بوشهر است، براساس اطلاعات موجود در خصوص این محله، باید گفت که محله شنیدی نام خود را از ساکنین قدیمی اش گرفته است، خاندان آل عصفور که براساس برخی از منابع از بحرین، شهر دیگری از ایران در آن دوره ی تاریخی به بوشهر نقل مکان می کنند و طایفه ی شنیدی به عنوان یکی از شاخه های این خاندان در این محله ساکن شده و مردم از آن پس این محله را با عنوان محله شنیدی می شناسند. در این محله ی شیعه نشین، حسینیه ها و مساجد مختلفی وجود دارد، که یکی از قدیمی ترین آنها مسجد ملک است.
مسجد ملک بنایی با قدمت در حدود 150 سال است که بر اساس اطلاعات موجود در خصوص این بنای ترایخی در سال 1281 هجری قمری توسط ملک التجار(بانی و صاحب عمارت ملک که پیش تر به آن پرداختیم)ساخته می شود. این مسجد تاریخی هم بر اساس المان های معماری رایج در شهر بوشهر ساخته شده و حال و هوای این مسجد نیز بخشی از معماری شهری این ناحیه است، این مسجد دارای تزئینات معماری بیشتری و گردشگران می توانندد گچبر ی ها و مقرنس کاری های زیبایی در سقف و برخی دیگر از قسمت های مسجد ملک مشاهده نمایند. هنگامی بکه وارد مسجد می شوید، کل فضای این بنای مذهبی و قدیمی شاکل حیاط و شبستان است و آب انبار و آبدار خانه ی مسجد هم در داخل حیاط ساخته شده اند.در اطراف حیاط مسجد، ستون ها و قوس های تزئینی که به قوس های بزی معروف هستند نمای اولیه مسجد را شکل می دهند، همان طور که پیش تر عنوان کریدم، این مسجد در محله شنیدی قرار دارد ومتعلق به طایفه ی شنیدی نیز بوده، که البته برخی این مسجد کوچک را مسجدی خانوادگی می دانستند.
با این حال وقتی که وارد شبستان می شوید و ستون ها و تیرک های چوبی مسجد ،فضایی و محیط قدیمی بسیاری دلنشینی را فراهم می کنند و گردشگران و نمازگزاران این به راحتی می توانند با فضی موجود در این محیط ارتباط برقرار کنند. محراب مسجد هم با گچ بری های زیبا و مقرنس های دلنشین و ساده، به فضای این مسجد زیبایی بخشیده است و کتیبه ی سنگی مجاور محراب هم از بانیان این مسجد نام برده است.
مساجد در نقاط مختلف ایران، با توجه به ساختار جغرافیایی و اقلیمی شان نمونه های درخشانی از معماری ایرانی و اسلامی به شمار می رفتند، مکان هایی که کلکسیونی از هنر های معماری را به نمایش می گذاشتند و نماد های فرهنگی بسیار مهمی به شمار می آید، اما در شهر بوشهر ما با مساجد تاریخی فاخر و باشکوه رو به رو نیستیم، بلکه مساجد متعددی را در محله های مختلف می بینیم، از لحاظ شکلی و ساختاری بسیار ساده اند و اندک هنر معماری در آن برکاررفته است، از این با با ما همراه باشید که در ادامه ی مسیرمان به این موضوع خواهیم پرداخت.