مسجد کوفه بوشهر
جاذبه های گردشگری ایران - مسجد کوفه بوشهر
مسجد به عنوان یکی از پایگاه های مذهبی در شهر های مختلف ایران، از سال های ابتدایی ورود اسلام به ایران، تغییرات بسیاری پیدا کرده است و امروزه به عنوان بخشی از هویت تاریخی شهر های مختلف می توان مورد بررسی قرار گیرد، به دنبال بررسی مساجد و مکان های مذهبی در بوشهر، این بار به سراغ مسجد کوفه می رویم، مسجد که در محله بهبهانی شهر بوشهر قرار دارد، که یکی از قدیمی ترین محله های بوشهر به شمار می آید و متعلق به دوران قاجاریه است.
اسم این مسجد کوفه است، که بر گرفته از نام یکی از مساجد بزرگ جهان اسلام در شهر کوفه ی عراق می باشد، که پس از یکی از چهار مسجد قدیمی جهان اسلام محسوب می شود و از مهمترین رخ داد های تاریخی آن می توان به ضربت خوردن علی بن ابی طالب، امام اول شیعیان اشاره کرد، از این رو، در برخی از شهر ها در قسمت های مختلفی از جهان اسلام با با نام کوفه بر می خوردیم که نام خود را از مسجد کوفه ی معروف و قدیمی گرفته اند و شاید در المان های معماری نیز از آن الهام گرفته باشند و مسجد کوفه در بوشهر هم یکی از این مساجد است.
قرار گرفتن این مسجد در بافت قدیمی شهر خبر از قدمت تاریخی آن دارد، این مسجد بر اساس اطلاعات موجود در دوران ناصر الدین شاه قارجار در بوشهر ساخته می شود و دارای معماری ساده و بی آلایشی است که در دیگر مساجد ساخته شده در دوران ناصرالدین شاه در دیگر شهر های ایران دیده نمی شود. مهمترین ویژگی این مسجد به لحاظ معماری همان ساده گی است که بدون شک برگرفته از معماری سنتی در بافت قدیمی شهر بوشهر است و المان های مشخص این سبک از معماری نیز در این بنا دیده می شود. معماری که به بواسطه ی شرایط اقلیمی در این منطقه متدوال بوده و بسیار مورد استفاده قرار می گرفت. مسجد کوفه ی بوشهر هم بر اساس المان های این سبک از معماری، به صورت طرح شبستانی ساخته شده است، نکته جابی که در مساجد بودشهر به آن برخوردیم ، عدم وجود گنبد و گلدسته در مساجد قدیمی در بافت های قدیمی شهر بوشهر است و این مسجد یعنی مسجد کوفه هم بر خلاف تمام مساجد ایرانی به خصوص مساجد با شکوه عهد قاجار فاقد گنبد و گلدسته است.
بسیاری بر این باورند که این شکل از معماری به واسطه ی تاثیر حمله دزدان دریای بوده و به همین خاطر در بافت قدیمی شهر نماد های شهری را نمی توان مشاهده کرد، هر چند نمی توان این مسئله را قطعی پذیرفت. اما می توان گفت که احتمال چنین دلیلی را نمی توان رد کرد. مسجد کوفه با با سنگ، گچ، چوب ساج و ساروج ساخته شده و تزئینات خاصی در ساخت این مسجد تاریخی نیز بکار نرفته است. در شبستان مسجد در حدود 8 ستون بکار رفته است با این حال نمی توان از تزئینات هنری خاصی در این بنای تاریخی نام برد. اما این مسجد و این بنای تاریخی همچنان بخشی از هویت مذهبی مردم این منطقه از بوشهر می باشد و همچنان مردم برای برپایی مراسم ها و آئین مذهبی به این مسجد می روند.