موزه ی هنر های کران نادر دهلی هند
در سال 2010 یکی از رویداد های مهم هنری در هندوستان اتفاق افتاد که در عرصه هنر این کشور، رخدادی تازه و اتفاقی مثبت به شمار می آید و امروزه هم از این رویداد می توان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر دهلی و کشور هندوستان نام برد. در سال 2010 موزه هنری مدرن و معاصر هندوستان تحت عنوان The Kiran Nadar Museum of Art (KNMA) رخ داد، موزه های هنر کران نادر، نخستیم موزه ی خصوصی اختصاص یافته به هنر های مدرن و معاصر است، مجموعه ی زیبا و هیجان اگیز که برای علاقه مندان به هنر بهتر انتخاب برای گردش در شهر دهلی است.
موزه ی هنر های مدرن و معاصر در بدو شکل گیری اش حاصل علاقه و توج هنرمند هندی کران نادر بود و ایده ی این مکان خصوص هم متعلق به این شخصیت هنری بوده که نام موزه نیز گویای این داستان است. بر اساس اطلاعات موجود کران نادر ایده اصلی موزه ی خصوص را از نمایشگاه های هنر های مدرن Guggenheim و MoMAالهام گرفت. کران نادر هدف خود را از تاسیس چنین مجموعه ای جذب و علاقه مند کردن مردم به هنر های معاصر و مدرن هندی و در نتیجه ایجاد خلاقیت و تلاش در این عرصه هنری به منظور توسعه و گسترش هنر های مدرن کشور در عرصه ملی و بین المللی است. کران نادر در کنار جمع آوری آثار هنری به برگزاری کارگاه های آموزشی و ایجاد فضایی آموزشی در عرصه هنر های معاصر دست زد به نحوی این موزه همچنان مجموعه ای چند منظوره برای پیشبرد اهداف هنری خود بوده و هست.
کران نادر طی دو دهه تلاش به جمع آوری آثار هنری پرداخت، آثاری که بیان کننده ی تاریخ هنر مدرن در قرن بیستم این کشور بود. با شکل گیری این موزه در سال 2010 ، نمایشگاه های موزه نیز به بخشی فعال در عرصه هنر های مدرن هندوستان بدل شد و هنرمندان بسیاری به نمایش آثار خود در این مجموعه هنری پرداختند، در سال 2011 در حدود 50 تن از هنرمندان مدرن این کشور آثار خود را در یان مجموعه به نمایش گذاشتند. اما نمایش آثار جمع آوری شده ی کران نادر هسته اولیه و اساسی این موزه ی هنری است که بیشترین مخاطبان را به خود اختصاص می دهد. این مجموعه با مدیریت کران نادر امروزه یکی از بهترین مجموعه ی هنر های مدرن هند محسوب می شود و در حدود 4500 اثر هنر در این مجموعه نگهداری می شود و در قالب نمایشگاه های مختلف در معرض دید علاقه مندان و بازدید کنندگان قرار می گیرد.
آثار موزه ی هنرهای مدرن، طیف های مختلفی از هنر های مدرن را از اواخر قرن نوزدهم تا به امروز را شامل می شود و در میان این آثار می توان اثر های برجسته ای از هنرمندان معروف و به نام تاریخ هندوستان را مشاهده کرد، آثاری که علاوه بر ارزش هنر شان دارای ارزش تاریخی بسیاری هستند، با ما در این مسیر هم قدم باشید تا به نمایشگاه های مختلف، بخش های گوناگون این موزه و تعدادی از آثار شاخص آن آشنا شویم.
بسیاری از موزه های هنرهای مدرن مجموعه های خاص و تخصصی به شمار می آیند که نگاهی عمومی کمتری به آن ها وجود دارد و بیشتر به عنوان یک حوزه ی تخصصی مورد علاقه افراد بسیار معدودی می توان آن را معرفی نمود، اما موزه ی هنر های مدرن کران نادر ، یک تفاوت اساسی دارد و آن نوع نگاه به مخاطب های خود است، کران نادر خود به شخصه در تلاش است تا هنر مدرن را به میان مردم برده و مخاطب عام پیدا کند، این وِیژگی شخصی اش نیز در عمکلرد کلی موزه تاثیر گذار بوده و به همین خاطر ایم موزه ی هنری خاص را می توان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر دهلی به شما معرفی کرد.
مهمترین ویژگی موزه ی هنر های مدرن کران نادر، به نمایش در آمدن آثار هنری جمع آوری شده ی متعددی است که هویت اصلی موزه را تشکیل می دهند و شاید بهتر است بگوئیم هسته اصلی موزه بر اساس جمع آوری آنها شکل گرفته است، اما همان طور که پیش تر هم عنوان کردیم، در کنار این بخش مهم موزه بخش های دیگری در این مجموعه وجود دارد که کارکرد اصلی موزه و اهداف موزه بر عهده ی آنها ست، در مجموعه ی کران نادر، نمایشگاه هایی برپا می شود که به نمایش آثار دیگر هنرمندان می پردازد، در این بخش که با همکاری هنرمندان صورت می گیرد ، گردشگران در کنار آثار خود موزه می توانن آثار دیگر هنر مندان معاصر را نیز از نزدیک ببینند و در کنار آن همکاری مجموعه ی موزه ی کران نادر، با دیگر مجموعه های هنری و موزه های مهم هند و دیگر موزه های شناخته شده در جهان، فعالیت های هنری این موزه را گسترش داده و جذابیت بیشتری برای آن ایجاد می کند، که باعث اشتیاق و تشویق بیشتر برای بازدید از این موزه می شود.
به طور مثال در سال 2016 نمایشگاهی با همکاری موزه ی متروپولیتن برای نمایش آثار نسیرین محمدی در این موزه ی کران نادر صورت گرفت که مورد استقبال بسیاری از بازدید کنندگان قرار گرفت و در کنار این نمایشگاه سخنرانی ها و کارگاه هایی نیز برای شناخت و تحلیل آثار او برگزار شد، که برای دیگر هنرمندانی که آثارشان در این موزه به نمایش گذاشته می شود نیز بر پا می شود، در نتیجه ، خود مانند یک مجموعه ی آموزش علاوه بر داشتن موقعیتی تفریحی و سرگرم کننده، برای بازدید کنندگان کلاسی آموزشی است، که به همان اهداف اولیه موزه ی کران نادر در گسترش و توسعه هنر مدرن در جامعه باز می گردد.
به همین خاطر گردشگرانی که به این موزه ی زیبا و خاص قدم می گذارند، در نگاه اول با مجموعه ای آثار هنری بخصوص نقاشی های پس از استقلال هند رو به رو خواهند و در ادامه در قالب نمایشگاه های مختلف می توانند آثار هنر متفاوتی از دیگر نقاط جهان را از نزدیک ببینند و شاید هنگام خروج از این موزه توجه به المان های هنر مدرن و علاقه به این بخش از هنر برایشان جدی تر شده باشد. با ما در 2safar همراه باشید، دهلی را بهتر بشناسید.