موزه ی تاریخ کشاورزی کاخ فلاحتی ایلام

جاذبه های گردشگری ایران - موزه ی تاریخ کشاورزی کاخ فلاحتی ایلام

2safar

موقعیت جغرافیایی شهر و استان ایلام به گونه ای است، که کشاورزی یکی از مهمترین بخش های اقتصادی این منطقه به شمار می آید، دشت های وسیع و حاصلخیز در این ناحیه در طول تاریخ ساکنان این دیار را به کشاورزی و پروروش انواع محصولات سوق داده است، اقشار مختلفی از مردم این منطقه درگیر کشاورزی و موضوعات مرتبط با هستند، به همین، خاطر کشاورزی یکی از اجزای اصلی جوامع ساکن در این حوزه ی جغرافیایی بوده و هست. از این رو، اداره ی کشاورزی استان ایلام در سال 1390 اقدام به تاسیس موزه ی تاریخ کشاورزی ایلام در کاخ فلاحتی کرد، و این بنای تاریخی با انجام مرمت ها و بازسازی های اندکی به یکی از موزه های دیدنی استان ایلام بدل شد.

2safar

مهمترین بخش و هویت تاریخی این موزه برگرفته از یافته های باستانی نواحی مختلف استان ایلام، بخصوص تپه ی باستانی علی کش است، که دیرینگی این حوزه یعنی کشاورزی در ناحیه ایلام را بیشتر به تصویر می کشد. این تپه باستانی در اواسط قرن بیستم و در خلال سال های 1961 تا 1963 مورد توجه باستان شناسان اروپایی قرار گرفت که مهمترین آنها، فردی به نام فرانک هول بود، که یافته های باستانی وی در مجلات و محافل علمی آ« دوره سرو صدای بسیاری کرد. یکی از جنبه های مهم کشف شده توسط او، سبک ، شک و ساختار اجتماعی ساکنان 8 هزار سال پیش از میلاد مسیح در این ناحیه جغرافیایی بود ، که کشاورزی یکی از بخش های مهم آن به شمار می رفت.

2safar

با شکل گیری موزه ی کشاورزی استان ایلام، یافته های 10 هزار ساله ی تپه ی باستانی علی کش به کاخ فلاحتی منتقل شد و گردشگران در این موزه می توانند شاهد قدیمی ترین بخش موزه و یکی از قدیمی ترین ابزار و وسایل کشاورزی در حوزه ی فلات ایرات و حتی جهان باشند. در این بخش وسایلی مانند ابسیدین، کوبه، تیغه ، زیر تیغه و چندین اثر دیگر در معرض دید گردشگران قرار دارد. اما این تنها بخش موزه ی کشاورزی نیست، بلکه در کنار ابزار سنگی چندین هزار ساله ی موزه ی 3 فضای نمایشی دیگر نیز طراحی شده است.

2safar

در یکی دیگر از بخش های موزه، مراحل اصلی کشاورزی یعنی کاشت، داشت و برداشت به گردشگران نشان داده می شود و شکل سنتی کشاورزی در ایران و ایلام را به نمایش می گذارد. از دیگر اجزای این بخش هم می توان ابزار و وسایل مورد نیاز در کشاورزی سنتی در ایران اشاره کرد، البته که ماهیت این ابزار سنتی برگرفته از مشخصه های کشاورزی ایلام و نواحی همجوار است.

2safar

بخش دیگر موزه ی کشاورزی هم به گیاهان دارویی و این طیف از گیاهان می پردازد، که دیدن بسیار از این دارو های گیاهی برای گردشگران تماشایی خواهد بود. آخرین بخش موزه ی کشاورزی در کاخ فلاحتی هم به اسناد تاریخی، مهر و دیگر ادوات اداری و معاملات و ساختار مدیریتی حوزه ی کشاورزی در ایلام اختصاص دارد، که به لحاظ تاریخی برای گردشگران جالب خواهد بود. این موزه هم مانند همه ی موزه ها دنیا ویترینی مشخص، زیبا و آراسته برای نشان دادن بخش های انتخاب شده ای از شهر و استان ایلام است و گردشگران را شناخت این منطقه راهنمایی می کند، اما مهمترین بخش این موزه همان جذابیت تفریحی و گردشگری برای بازدید کنندگان خواهد بود.