پناهگاه قوچعلی ایلام
جاذبه های گردشگری ایران - پناهگاه قوچعلی ایلام
در قسمت شمال شرقی شهر ایلام، با فاصله کوتاهی در مسیر جاده ی منتهی به ایلام، تنگه ای وجود دارد ، که آن را قوچعلی می نامند. این مکان یکی از سکونت گاه های قدیمی ایلام و ایران به شمار می رفته و به دلیل موقعیت این محوطه و ساختار زمین شناسی کوه و صخره، پناه گاه های متعددی در میان آن وجود دارد. با این حال، با انجام حفاری های مختلف از سوی گروه های باستان شناسی در این ناحیه، یافته های متعددی از دوران باستان کشف شد و هرچند به طور دقیق نمی توان از دیرینگی این محوطه ی باستانی سخنی گفت، اما بر اساس اطلاعات زمین شناسی، این منطقه به همان دلایل زمین شناسی دارای قاره های متعددی است، که بسیاری از آن در دوره های مختلف تاریخی سکونت گاه ساکنان این منطقه بوده اند. اما نکته ی جالب اینکه این محوطی باستانی در دوره های بعد به یکی از جان پناه های مردم در این ناحیه بدل شد، به گونه ای که آن را پناهگاه قوچعلی می نامند.
موقعیت باستانی این محوطه تنها یکی از جاذبه هایی است که می تواند گردشگران به سوی خود بکشاند. اما طبیعت زیبا و کوهستانی این ناحیه به عنوان یکی از ویژگی های بارز استان و شهر ایلام، برای گردشگران تماشایی و جذاب خواهد بود. منطقه ای باستانی با طبیعیتی فوق العاده، بهترین انتخاب برای گردشگرانی است که می خواهند لحظات آرامی را در دامن طبیعت داشته باشند. فضایی که بدون شک برای گردشگران به یاد ماندنی و جذاب است.
یکی دیگر از جذابیت های این مکان، به دوره های تاریخی معاصر باز می گردد، سنگ نوشته هایی که متعلق به دوران قاجاریه هستند و به دستور غلامرضا خان فیلی والی منطقه، حکاکی شده اند. تکه سنگی بزرگ که بر روی آن ، اقدامات والی پشتکوه و لرستان به تفصیل بیان شده است. تاریخ ساخت قلعه ی والی (که پیش تر در 2safar آن برای شما معرفی کردیم) ، قلعه ی حسینیه، حفر نهر امیر آباد ذکر شده است، ادبیات جذاب آن دوره ی تاریخی، با القاب عناوین بزرگان آن دوره بر روی سنگی با ارتفاع حدودا 5 متر نگاشته شده است، خط این سنگ نوشته به زبان فارسی و اسلوب خطاطی نستعلیق است. در نزدیکی این سنگ نوشته ی متعلق به غلامرضا خان فیلی، سنگ نوشته ی دیگری نیز وجود دارد که متاسفانه به دلیل عملیات ها عمرانی در در دهه ی گذشته آسیب های جدی دیده است، حتی همین سنگ نوشته غلامرضا خان فیلی هم به دلیل عملیات جاده سازی زیر خاک رفته بود که با تلاش های گسترده در مکان فعلی قرار گرفت و به عنوان یکی از آثار ملی ایران پیش روی گردشگران قرار دارد.
تنگه و پناهگاه قوچعلی، از دیر باز میزبانی مهربان برای مسافران و ساکنین این دیار بوده و امروزه هم با آغوش باز گردشگران را میزبانی می کند. یکی از ویژگی های تنیده با طبیعت و موقعیت جغرافیایی این منطقه، اهمیت این تنگه در طول تاریخ این ناحیه بوده است، زمانی سکوناگاه مردمان این منطقه بوده و با پیشرفت های بشر به پناهگاهی برای مردم این ناحیه بدل شد و سنگ نوشته ها نیز داستان اهمیت این محوطه را باز گو می کنند و امروزه هم آن تنگه و غار هایش با سنگ نوشته های والی ایلام، جاذبه های تماشایی برای گردشگرانی است، که قدم به این شهر می گذارند.