کوشک علی آباد بجنورد

جاذبه های گردشگری ایران - کوشک علی آباد بجنورد

2safar

در ادامه ی آشنایی با جاذبه های گردشگری شهر بجنورد در استان خراسان شمالی، می خواهیم با ناصر الدین شاه قاجار همسفر شویم و از یکی از باغ های زیبای این منطقه دیدن کنیم، باغی که روزگاری در اوج زیبایی و توجه قرار داشت و امروزه بنای سالخورده و اسیب دیده ی این باغ در کنار درختان کهنسال اش یکی از جاذبه های تماشایی شهر بجنورد به شمار می آیند. ناصر الدین شاه قاجار در خلال سفرش به شمال خراسان که امروزه به عنوان استان خراسان شمالی بخشی از ساختار اداری کشور است، از بجنورد عبور می کند و مهمان حاکم این ناحیه، سهام الدوله یا همان یارمحمد خان سردار مفخم می شود، از بجنورد دیدار می کند و یکی از مکان هایی که در این سفر رفته، کوشک علی آباد است، مکانی زیبا در باغی دلنشین و در سفرنامه اش به این باغ به عنوان یکی از املاک سهام الدوله اشاره دارد.

2safar

برای رفتن به این باغ باید راه حوالی بجنورد شوید، که در قسمت شمالی این شهر می توانید به روستای علی آباد برسیدی که به شهر بجنورد چسبیده است، روزگاری این روستا یکی از آباد ترین باغ های شمال خراسان را در خود می دید، که سال های متمادی میان وارثان و مالان بعد سهام الدوله روزگاری آبادی ندارد. مهمترین ویژگی این باغ به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری آن کوشک برجای مانده از است. کوشک علی آباد در واقع در مرکز یک باغ ایرانی قرار داشته است، باغی که بر اساس اطلاعات یکی از نمونه های زیبا و کامل باغ های ایرانی در شمال خراسان به شمار می رود.

2safar

بر اساس پلان موجود، این باغ در حدود 58 هزار و 80 مترمربع مساحت داشته و همچنان بخش های مختلف آن در معرض دید قرار دارد، در اصل این باغ یک چهار باغ بوده و کوشک علی آباد درست در وسط این باغ قرار داشته است. هرچند باغ نه آن باغ آباد و زیباست و کوشک نیز حال روز خوشی را نیم گذارند. بسیاری این چنین بنا هایی را کوشک یا کلاه فرنگی می نامند، سازه ای که از هر طرف به باغ منتهی می شود یکی از اصلی ترین المان های باغ های ایرانی است که در نقاط مختلف ایران می توان شاهد آن بود و حتی در برخی از کشور ها مانند هند می توان شاهد باغ هایی با برخورداری از الگو باغ های ایرانی و کوشک ها مرکزی شان بود. در هر حال کوشک علی آباد یا مساحتی در حدود 110 متر در دوطبقه بنا شده است و با ارتفاعی در حدود 7 متر نمایی بسیار زیبا داشته است، یکی از دلایل تخریب این بنا، ساخته شده آن با خشت بوده و با آسیب های طبیعی و انسانی بخش های عمده ای از آن آسیب های جدید دیده است.

2safar

مهمترین بخش این عمارت حوضخانه ی آن است که در طبقه ی اول قرار دارد و گنبد زیبای این کوشک نیز در بالای این حوضخانه ساخته شده، در این بخش از کوشک، گردشگران می توانند شاهد بسیاری از هنر های معماری ایرانی از قبیل رسمی بندی و کاربندی های گچی باشند.

2safar

نمای بیرونی کوشک هم با طاق های خشتی نمای بسیاری زیبایی داشته است و این کوشک به عنوان یک عمارت مسکونی در اختیار خاندان شادلو قرار داشته است، امید است، با توجه بیشتر به این بنای تاریخی این کوشک تاریخی را در روزگاری بهتر و زیبا تر ببینیم.