پیش تر در معرفی باغ نظر از جاذبه های گردشگری شهر شیراز از موزه پارس سخن به میان آمد، در این مطلب 2safar این موزه ی قدیمی را به شمار معرفی می کند. همان طور که گفته شد، در باغ نظر ساختمانی هشت ضلعی وجود دارد، که بیشتر آن را با نام عمارت کلاه فرنگی می شناسند که شاید به دلیل کارکرد این بنا در دوران زندیه بوده است.
شیراز دیاری است که در هر بخش از آن تکه ای از هویت یک ایرانی را می توان یافت، که همچون جزایری جدا و پیوسته هویت متکثر ایرانی را شکل می دهند و شیراز نمونه بارزی از این میراث ارزشمند و متنوع از تاریخ ایران است.
اگر شیراز را پایتخت هویت ایرانی بدانیم ، به بیراهه نرفته ایم. شیراز شهری است که پازل های مهمی از هویت ایرانی را در خود جای داده است و گردشگران در شیراز مجال آن را دارند تا جاذبه هایی با شهرت جهانی را نظاره گر باشند، جاذبه هایی که هرکدام خیل عظیمی از دوستدارنشان را به آنجا می کشانند.
به ایران خوش آمدید
ایران سرزمینی رنگارنگ و باشکوه
ایران جواهری در خاور میانه و تاریخ اسلام است که با معماری باشکوه و مردمی خون گرم، همواره پذیرای گردشگران و میهمانان از دیگر نقاط جهان بوده است. اگر می خواهید قدم در تاریخ بگذارید و بر روی پله ها و در کنار ستون های باستانی قدم بگذارید و بایستید و انعکاس تاریخ در نسل های محتلف را ببینید، ایران یکی از بهترین انتخاب ها برای شما خواهد بود.
برخی از بزرگ ترین نام های تاریخ (مانند کوروش کبیر، داریوش، اسکندر و چنگیز خان مغول) در این سرزمین آثار و نشانه هایی از خود بر جای گذاشته اند و در دوران مختلفی در تاریخ بر این سرزمین حکومت راندند. شما در نقاط مختلفی در ایران(مانند تخت جمشید، زیگورات چغازنیبل، شوش و نقاط دیگری در ایران) می توانید در تاریخ قدم بگذارید و به دوران باستان بازگردید.
اما در ایران شما تنها آثار باستانی و دوران پر عظمت تاریخ ایران را نخواهید دید، پس از ورود اسلام به ایران این سرزمین به عنوان جواهر تاریخ اسلام ترکیبی زیبا از تاریخ ، فرهنگ، هنر و معماری را با اسلام گره زد. ایران گنجینه ایی زیبا برای معماری به شمار می رود، در ایران زیبا شناسی معماری ایرانی در تاریخ اسلام نقش بسیار موثر و پرنگی داشته است ، شما با سفر به ایران، مناره ها، گنبد ها، کاشی کاری ها، فیروزه کاری های بی نظیری را در معماری ایرانی خواهید دید. در نقاط مختلف ایران در یزد، اصفهان، شیراز، تهران، تبریز، مشهد و دیگر شهر های ایران معماری های باشکوهی را می بینید، که در کاخ ها و مساجد تبلور پیدا کرده اند.
اما برای بیان زیبا های ایران تنها بخش کوچکی از آنها را عنوان کرده ایم و زیبا های ایران را نمی توان تنها در معماری کاخ و مساجد، در باغ و ساختمان های باشکوه خلاصه کرد. ایران سرزمین است که بزرگترین جاذبه اش را مردمان آن شکل می دهند. سرزمینی با تنوع قومی و گروه های قومی متعدد که هزاران سال در حکومت های مختلف و در طول تاریخ در این سرزمین در کنار یکدیگر زندگی کرده اند.
هر کدام از شهر ها و مناطق ایران دارای فرهنگ، آداب و رسوم، لباس، معماری ، هنر، موسیقی، زبان وگویش خاص خود هستند که در باور ها، رفتار و شهرسازی آنان منعکس شده است. این تنوع فرهنگی در کنار تنوع جغرافیایی و محیط زیستی این سرزمین ، زیبایی های و جاذبه های گردشگری بی شماری را ایجاد کرده است که برای گردشگران تجربه ایی بی نظیر به شمار می رود.
گردشگران در ایران، مناطق کوهستانی و افسانه ایی زاگرس را در کنار دشت ها و مراتع خواهند دید و در کنار جنگل های مناطق شمالی، مناطق کویری ایران را هم تجربه می کنند و سواحل شمالی و جنوبی ایران هم این کشور رنگانگ را بیشتر به نمایش می گذارد. بدون شک برای گردشگرانی که از یکنواختی در سفر فراری هستند، ایران با تنوع فرهنگی، تاریخی، اجتماعی، قومی، جغرافیای و زیست محیطی یکی از ایده ال ترین انتخاب های شماست و 2safar به شما می گوید به ایران خوش آمدید.
گردشگران در شهر های مختلف ایران و در بافت سنتی و تاریخی شهر ها، به وضوح می توانند شاهد در هم آمیختگی عناصر دینی و دنیوی باشند، قرار گرفتن دو نهاد قدرت مند در حوزه های اجتماعی و سیاسی ایران در کنار هم ، پیوندی طولانی دارد، در هر کدام از شهر های ایران در کنار مساجد اصلی و شاخص ، بازار اصلی شهر هم قرار گرفته و یکی از راسته های بازار به یکی از مساجد شاخص شهر ختم می شوند و گردشگران، امروزه به عنوان دو جاذبه های گردشگری می توانند از آنها دیدن کنند.
در جامعه ایرانی بازار همواره دارای نقش های اجتماعی متعددی بوده و هست، که می توان به قشر بندی های اجتماعی و طبقاتی این نوع مکان ها در کنار کارکردهای اقتصادی و مالی شان اشاره داشت، بازار در جامعه ایرانی بخش اصلی تحرکات اجتماعی و سیاسی جامعه را هم هدایت و مدیریت می کرده و در کنار داد و ستد های معمول بخش های مهمی از زندگی مردم را نیز تحت شعاع خود داشت.
در ادامه معرفی آرامگاه حافظ، با شرح تغییرات معماری صورت گرفته در این مکان توضیحات خود را ادامه می دهیم. در اولین اقدام صورت گرفته در سال 1314، خیابانی در مقابل آرامگاه حافظ ساخته شد و بر اساس طرح طراحی شده ی آندره گدار، چهار ستون میانی تالار باقی ماند و بنای ساخته شده در عصر کریم خانی و فضای دو طرف ستون ها تخریب شد و تالاری به طول 56 متر با 20 ستون سنگی در آنجا شکل گرفت، البته 4 ستون قدیمی قابل تشخصی هستند و در مرکز تالار قرار گرفته اند و این محوطه به عنوان حایلی میان باغ حافظیه و آرامگاه حافظ قرار گرفت.
بخشی از جاذبه های گردشگری شیراز ، به واسطه ی حکمرانی خاندان زندیه در این شهر شکل گرفته است، جاذبه هایی که بخشی از اولویت های پایتخت ایران در عهد زندیه و به ویژه خواست و میل کریم خان زند برای رقابت با شهر افسانه ایی دوران صفویه، اصفهان، به شمار می روند.
موزه ها در هر شهر و کشور نمایانگر هویت و تاریخچه آنجا به شمار می روند که به صورت هدفمند به دنبال معرفی و شناخت خود به گردشگران و بازدید کنندگان است، همچنین می توان موزه های را اماکنی برای حفظ هویت ها و گنجینه های ملی یک سرزمین و ملت دانست. از این رو، 2safar در معرفی جاذبه های دیدنی شهر ها و کشور های مختلف موزه های متنوعی را به شمار معرفی می کند.
ایران حوزه ی تمدنی است، که در تاریخ کهن اش یکی از قطب های علم ، حکمت و فلسفه ی دنیای قدیم بوده است، در عهد باستان با حمله اسکندر مقدونی و حمله اعراب بسیاری از آثار علمی و فلسفی ایران باستان از میان رفت و از حوزه تمدنی ایران باستان میراث بسیار اندکی به جا ماند.
اگر بخواهیم باغ ایرانی را برای چندمین بار در 2safar تعریف کنیم، شاید اشاره به المان ها و مشخصات این نوع فضا ها تکرار کلمات باشد، اما وقتی بدانیم که تیمور گورکانی یا همان تیمور لنگِ معروف در تاریخ، پس از حمله به نواحی و فتح مناطق شرقی ایران، آسیای مرکزی، آذربایجان و بخشی از عراق در هنگام ورود به شیراز در یکی از باغ های معروف شیراز به نام باغ جهان نما (که یکی دیگر از نمونه های برجسته و اصیل باغ ایرانی به شمار می آید ) ساکن شد، این باغ چنان او را شیفته خود کرد که در هنگام بازگشت به سمرقند(که از مناطق خوش آب و هوا و زیبا آسیای مرکزی محسوب شود) دستور به ساخت باغی مانند باغ جهان نما را داد و نام آن باغ را هم جهان نما گذاشت.
ایران پس از حمله اعراب ، به آرامی در قرن های بعد از ورود اسلام نقش و هویت فرهنگی و تمدنی اش را بر قدرت مسلط خلفای عباسی در قلمرو اسلامی تحمیل کرد ، در آثار حوزه های مختلف نیز قابل مشاهده است. گردشگران هم در جهان اسلام بیشتر می توانند حضور و نقش ایرانیان را در تمدن اسلامی ببینند.