جاذبه های گردشگری

چاتار پور ماندیر دهلی هند

در قسمت جنوبی شهر دهلی جاذبه های گردشگری مختلفی وجود دارد که یکی از مشهور ترین آنها چاتارپور ماندیر است، این مکان را می توان یکی از جاذبه های گردشگری شهر دانست که از شهرت بالایی برخوردار است . چاتارپور ماندیر در واقع یک معبد هندو است، که با نام کامل و رسمی Shri Aadya Katyayani Shakti Peetham خوانده می شود. این معبد متعلق به کاتیاینی (Katyayani) است یکی از ایزدان باور هندو است، شاید مجسمه ی الهه ای با چهار یا ده یا هجده دست را دیده باشید که متعلق به این الهه ی هندی است،البته در برخی از متون هندو او را الهه ی آدی پاراشاکتی (Adi Parashakti in Amarakosha) هم می نامند. در باور های آئینی مشخصات بسیاری برای این الهه هندو آورده اند و در شهر های مختلف و مناطق گوناگون دهلی می توان معابد متعلق به این الهه ی هندو را ملاحظه کرد.

دژ سیری دهلی هند

جاذبه های تاریخی شهر دهلی با دیدن قلعه ای دیگر برای گردشگران بخش دیگری از تاریخ این کشور را بازگو می کند، در دهلی قدیم و در دوران علاء الدین خلجی سیری یکی از شهر های قرون وسطایی دهلی به شمار می رفت و در خلال سلطنت این پادشاه خلجی، درست در سال 1303 میلادی بنایی ساخته شد که امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی دهلی میزبان گردشگران است و از سوی دیگر ، روایت گر بخش مهمی از تاریخ هندوستان به شمار می آید. این بنا، قلعه سیری است، که به دلیل قرار داشتن در این بخش از دهلی به همان نام خوانده می شود. امروزه از آن قلعه تاریخی جز ویرانه ها و بنا های مخروبه اثری از دژ مسحکم قرن 14 میلادی نیست، همان قلعه ای که مهمترین دژ در مقابل ارتش مغول ها به شمار می آمد.

کوتلای فیروز شاه دهلی هند

کوتلا به معنی قلعه و ارگ شاهانه ای است، که به فیروز شاه تغلق نسب داده اند. فیروز شاه پس از پسر عموی خود سلطان محمد تغلق شاه بر تخت پادشاهی هندوستان تکیه زد و به عنوان یکی از پادشاهان پیروز تاریخ هندوستان نام خود را ثبت کرد، اما او مسلمانی متعصب بود که بسیاری از معابد هندو ها را به ویرانه ای تبدیل کرد، که پیش تر در معرفی جاذبه های گردشگری شهر دهلی به مجموعه حوض خاص اعم از مسجد و آرامگاه فیروز شاه تغلق پرداختیم که در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر دهلی به معرفی ارگ فیروز شاه در فیروزآباد دهلی خواهیم پرداخت.

بازار زنجان

به دلایل مختلف بهترین انتخاب برای شروع سفرمان در شهر زیبای زنجان، بازار سنتی و قدیمی این شهر است، بازاری که قدمت و دیرینگی تاریخی اش به اوایل دوران قاجاریه می رسد و اگر در مسیر 2safar به شهر های مختلف ایران با ما همراه بوده باشید، چرایی تاکید بر دوران اولیه قاجار را بهتر متوجه می شوید. با این وجود وقتی در معرفی یک بنا تاریخی به یک دوره ی خاص اشاره می کنیم، نمی توان به یک سبک خاص اشاره کرد، چرا که معماران و بزرگان آن دوره ی تاریخی دور هم جمع نشدند که برای تفاوت به دوره ی پیشین المان های خاصی را مد نظر قرار دهند، بلکه در هر دوره ی تاریخی به واسطه ی پررنگ شدن اولویت های یک فرهنگ خاص که تحت تاثیر بزرگان آن بوده است، برخی از المان های معماری پررنگ تر می شود و گردشگران در دوره های مختلف با تکنیک های معماری متفاوتی روبه رو هستیم، کم رنگ یا پرنگ تر می شوند.

خانه تاریخی کمال الدین نبی طباطبائی بروجرد لرستان

در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد به خانه ی تاریخی دیگری می رویم، که متعلق به یکی دیگر از اعضای خانواده ی سرشناس طباطبائی در بروجرد است، این خانه متعلق به کمال الدین نبوی طباطبائی بوده که روحانیون به نام دوره ی قاجاریه محسوب می شد و به واسطه ی نسبت خانوادگی هم توجه و موقعیت خاص داشت و این عمارت تاریخی به عنوان یکی از میراث های تاریخی و فرهنگی شهر تاریخی و زیبای بروجرد، امروزه میزبان گردشگران بسیاری است که در کنار زیبایی های معمار ی و هنری بنا، شاهد موزه مردم شناسی شهر بروجرد نیز هستند.

خانه افتخار الاسلام طباطبائی بروجرد لرستان

شهر بروجرد یکی از شهر های قدیمی و تاریخی است که به دلایل مختلفی مانند موقعیت جغرافیای، اقلیم مناسب، موقعیت اجتماعی و فرهنگی برخی از خانواده های ساکن در این شهر، دارای خانه های تاریخی زیبایی است که امروزه این خانه های تاریخی از پر جاذبه ترین مکان های گردشگری به شمار می آیند و از محبوبیت بالایی برخوردارند. از این رو در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد، شما را با خانه ها و عمارت های تاریخی این شهر آشنا می کنیم و اولین مقصد ما در این میان بنا های تاریخی، خانه ی تاریخی افتخار الاسلام طباطبائی است.

معبد سری دیگامبار جین لال ماندیر دهلی هند

به واسطه ی تسلط چندین قرنه ی حکومت های مسلمان بر شهر دهلی، به عنوان پایتخت هندوستان، بسیاری از جاذبه های تاریخی و گردشگری این شهر، متعلق به حکومت های مسلمان در دوره های مختلفی مانند غزنویان، غلامان مسلمان، گورکانیان و تغلقیان می باشند. با این وجود، در این شهر، معابد و دیگر مکان های مذهبی و مقدس دیگر ادیان و مذاهب هند نیز وجود دارد و گردشگران می توانند در کنار بنا های تاریخی متعدد می توانند، با ادیان و مذاهب موجود در هندوستان آشنا شوند و شاید هدف بسیاری از گردشگران از سفر به هندوستان، آشنایی با تکثر مذهبی، دینی ، فرهنگی و نژادی باشد. از این رو، این بار در سفرمان به دهلی شما را بایکی از قدیمی ترین معابد آئین جین یعنی معبد سری دیگامبار جین لال ماندیر آشنا می کنیم.

مسجد امام بروجرد لرستان

در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد، مسجد امام این شهر به دلیل عظمت، جاذبه های هنری و بصری با شکوه و همچنین قدمت تاریخی اش از اهمیت خاصی برخوردار است. این مسجد مانند بسیاری از مساجد ایرانی عرصه ی ظهور هنر های ایرانی است و به نوعی می توان این مسجد را اثر و نشان دیگری از فرهنگ و هنر ایرانی دانست که با بهرمندی از المان های اسلامی در یک مکان مورد احترامِ مذهبی، قدرت، ذوق و وسعت اش را به رخ کشیده است. از این رو، عنصر اصلی جذابیت این مسجد جدا از باور های مذهبی و اعتقادی، معماری و هنر هایی است که این بنا را به زیبایی هرچه تمام تر آراسته اند.

مسجد جامع بروجرد لرستان

در معرفی جاذبه های گردشگری شهر های قدیمی ایران، مساجد جامع این شهر را می توان نگین تاریخی و هنری آنها دانست، بنا هایی فاخر، زیبا و کهن، که دیرینگی تاریخی شان در کنار هنرهای دوره های مختلف تاریخی، ارزش تاریخی، فرهنگی و تمدن شان بیشتر می کند. در شهر بروجرد هم مسجد قدیمی وجود دارد که مردم شهر به آن مسجد جمعه می گویند و به طور رسمی به این مسجد تاریخی و زیبا، مسجد جامع گفته می شود. این مسجد یکی از قدیمی ترین مساجد ایران است که در دوره های مختلف تاریخی بخش های مختلفی از آن ساخته می شود و به دلیل قدمت تاریخی اش، در دوره های دیگر مورد مرمت و بازسازی قرار می گیرد، از این رو گردشگران در شهر بروجرد با بنایی اصیل و کم نظیر رو به رو هستند.

آگراسن کی بائولی دهلی هند

دهلی در قلب سرزمینی تاریخی قرار گرفته، که رخ داد های بسیاری را از گذرانیده است، بسیاری از مکان ها و بناهایی که در شهر دهلی معرفی کردیم و در ادامه سفرمان به این شهر رویایی خواهیم دید، از تاریخچه مشخصی برخورداند، کتیبه ها، سنگ نوشته ها، تصاویر و متون تاریخی چگونگی ساخت ، ویرانی و مرمت آنها را بازگو کرده اند و گردشگران امروزه در دهلی با جاذبه های تاریخی متعددی رو به رو هستند که هر کدام از آنها می شناسند و با تاریخ هندوستان و دهلی و حتی مناطق و کشور های اطراف آشنا می شوند، اما برخی از بنا ها و مکان ها هستند که از چگونگی ساخت، دلیل ایجاد، تاریخ شکل گیری آن خبری نیست و در متون نوشته های مختلف تاریخی به آنها اشاره نشده، مکان هایی راز آلود با داستان ها و شایعه هایی که مردم محلی مثل همیشه برای این چنین مکان هایی می سازند و شاید برخی از این مکان ها را هم این شایعه ها جذاب تر می کند.

آرامگاه صفدر جنگ دهلی هند

در ادامه ی معرفی مقبره و آرامگاه صفدر جنگ، معماری این بنا جذاب ترین بخش آن به شمار می رود و گردشگران جدا از تمام داستان های تاریخی این بنا، شاهد سازه ای زیبا، هنرمندانه و باشکوه هستند که هنر، تمدن و فرهنگ هندوستان را به آنها نشان می دهند. آرامگاه صفدر جنگ در حدود سال 1754 میلادی ساخته شد و باغی هم به سبک باغ های ایرانی در کنار این بنا شکل گرفت که بسیاری آن را آخرین باغ دوران گورکانی می دانند.

دروازه ی هند دهلی

گاهی در میان پوستر ها و کارت پوستال های قدیمی، برخی تصاویر نمایان گر شهر ها و کشور ها هستند و در این میان برخی از بنا های خاص از نقش سمبولیک بسیار مهمی برخوردارند، البته این پدیده به عنوان یک پدیده ای رایج در قرن بیستم شناخته می شود، هرچند که در میان شهر قدیمی و تاریخی در نقاط مختلف جهان می توان نمونه های متعددی از این بنا ها مشاهده کرد. از این رو، در میان نماد های شهری دنیا می توان به میدان پیروزی، میدان های یاد بود و دیگر المان های هنری که به بخش مهمی از هویت یک شهر و یک کشور تبدیل می شوند. در شهر دهلی هم مانند بسیاری از شهر های مهم دنیا، گردشگران شاهد اثری مشهور و تماشایی خواهند بود که از اوایل قرن بیستم به یکی از مهمترین نماد های شهر دهلی بدل شد و در طی قرن گذشته، کارت پستال های فراوانی از کشور هندوستان به دیگر شهر ها با تصویر دروازه هند در دهلی به دیگر کشور ها ارسال می شد.